- dojrzały melon galia lub cantaloupe
- 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 1/3 arbuza
- garść rukoli
- trzy łyżki kaparów
- sok z cytryny
- kilka łyżek oliwy

Szybka w przygotowaniu. Jest na tyle wykwintna, że można ją podać na oficjalnym spotkaniu lub romantycznej kolacji. Robię ją na poprawę humoru – uwielbiam wszystkie jej składniki razem i każdy z osobna!
Składniki:
- dojrzały melon galia lub cantaloupe
- 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 1/3 arbuza
- garść rukoli
- trzy łyżki kaparów
- sok z małej cytryny
- kilka łyżek oliwy
Melona przekrawamy na pół. Łyżeczką do wycinania kulek robimy kulki z melona wydrążając go aż do skóry. Z arbuza usuwamy pestki i również robimy kulki. Jeśli nie macie łyżeczki do kulek możecie pociąć melona i arbuza w kostkę. Szynkę tniemy w paski. Z cytrynowego soku i oliwy robimy dressing. Łączymy melonowe i arbuzowe kulki, rukolę, kapary, szynkę i polewamy je dresingiem. Przekładamy sałatkę do melonowych miseczek i wkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Serwujemy z wytrawną cavą, szampanem lub winem musującym. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!