Autor: magda, wrz - 21 - 2014, przetwory
Składniki
  • 2 kg pomidorów
  • sól gruboziarnista
  • pieprz ziarnisty
  • liście bazyli i oregano
  • kapary
  • czosnek
  • sól
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 2 osób

Piekarnik szumi niezmiennie od dwóch dni. Kolejne kilogramy pomidorów się suszą. Ile bym ich nie zrobiła i tak będzie mało. Wszyscy je uwielbiamy. Suszenie ich nie jest trudne lecz długotrwałe, należy uzbroić się w cierpliwość. Suszenie w piekarniku trwa 5-6 godzin. Wymaga też silnej woli bo objętości jakie uzyskujemy po ususzeniu nie są zachęcające. Z 2 kg świeżych otrzymamy około 1 l ususzonych pomidorów. Mimo tego jest to gwoźdź programu mojego przetworowego szaleństwa. Do suszenia nadają się mięsiste, niezbyt duże  pomidory, najlepiej San Marzano lub Lima. Olej z przyprawami, który pozostaje po zjedzeniu pomidorów jest świetny do sałatek i smażenia.

Pomidory_suszoneOLEJ

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • sól gruboziarnista
  • pieprz ziarnisty
  • liście bazyli i oregano
  • kapary
  • czosnek
  • sól

Pomidory myjemy, kroimy na pół, układamy na blachach (najlepsze są kratki), posypujemy solą i suszymy. Ustawiamy piekarnik na termoobieg i 120 °C. Drzwiczki piekarnika mszą zostać uchylone – wystarczy kilka cm szpary. Po godzinie zmniejszamy do 70-60 °C i suszymy. Należy uważać by nie przesuszyć pomidorów. Odpowiednio ususzony pomidor przypomina żelek. Jest suchy z zewnątrz ale elastyczny. Tak, to odpowiednie porównanie. Ususzone pomidory układamy w słoikach. Nie ściskamy ich, pozostawiamy 1/4 wolnej przestrzeni. Zwiększą objętość po zalaniu olejem. Należy przygotować 2 słoiki 500 ml lub 4 po 250 ml. Do każdego słoika wkładamy po 4-5 ząbków czosnku, garść liści bazylii i oregano, kilka kaparów, pieprz ziarnisty i małą łyżeczkę soli. Olej grzejemy do momentu, gdy są widoczne pęcherzyki. Zalewamy pomidory gorącym olejem. Zakręcamy słoiki i stawiamy zakrętką do dołu. Gotowe.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl