Autor: magda, lip - 11 - 2014, dipy, dressingi sosy sałatkowe, Przekąski, SLAJD
Składniki

Aioli klasyczny:

  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • 150 ml oliwy

Aioli majonezowy:

  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 4 żółtka
  • 150 ml oliwy
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 2 osób

AIOLI7697To chyba najbardziej znany w basenie Morza Śródziemnego sos. O miejsce jego narodzin spiera się Hiszpania i francuska Prowansja. Pewnie stąd też różna pisownia i wymowa nazwy. Wspaniale smakuje z rybami, warzywami, jajami i pieczywem. Istnieją dwie zasadnicze wersje tego sosu: czosnek ucierany z solą i oliwą oraz sos majonezowy z czosnkiem. Majonezowy jest zdecydowanie łagodniejszy choć szczerze mówiąc chyba bardziej odpowiada mi prostota pierwszej wersji.

Składniki aioli klasyczny:

  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • 150 ml oliwy

Czosnek pokroić i rozetrzeć z solą w  moździerzu. Bez względu na to, czy będziecie sos robić ręcznie czy przy pomocy blendera ten element jest niezmienny. Kiedy czosnek jest roztarty na papkę przekładamy go blendera, włączamy wysokie obroty i bardzo wolno wlewamy oliwę. Na koniec dodajemy sok z cytryny.  Sos możemy zrobić ręcznie – do roztartego czosnku powoli wlewamy oliwę szybko ucierając, na końcu dodając sok z cytryny. Ręka boli ale satysfakcja jest:) Dobrze ukręcony sos jest gęsty – zostaje na zanurzonej w nim łyżeczce. Uprzedzam jest bardzo, bardzo czosnkowy – dla delikatnych podniebień polecam łagodniejszą, majonezową wersję.

Składniki aioli majonezowy:

  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 4 żółtka
  • 150 ml oliwy

Jak w poprzedniej wersji rozcieramy czosnek z solą i przekładamy do blendera. Dodajemy żółtka i pieprz i ubijamy na puch. Oliwę wlewamy powoli blendując na najwyższych obrotach. Na końcu dolewamy sok z cytryny. Blendujemy jeszcze kilka minut. Powstaje gęsty majonez o czosnkowym smaku. Zapytacie czy nie łatwiej użyć gotowy majonez? Może i łatwiej ale jak zrobicie sos aioli sami  – zobaczycie różnicę.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl