Aioli klasyczny:
- 4 ząbki czosnku
- sól
- sok z połowy cytryny
- 150 ml oliwy
Aioli majonezowy:
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- 4 żółtka
- 150 ml oliwy
To chyba najbardziej znany w basenie Morza Śródziemnego sos. O miejsce jego narodzin spiera się Hiszpania i francuska Prowansja. Pewnie stąd też różna pisownia i wymowa nazwy. Wspaniale smakuje z rybami, warzywami, jajami i pieczywem. Istnieją dwie zasadnicze wersje tego sosu: czosnek ucierany z solą i oliwą oraz sos majonezowy z czosnkiem. Majonezowy jest zdecydowanie łagodniejszy choć szczerze mówiąc chyba bardziej odpowiada mi prostota pierwszej wersji.
Składniki aioli klasyczny:
- 4 ząbki czosnku
- sól
- sok z połowy cytryny
- 150 ml oliwy
Czosnek pokroić i rozetrzeć z solą w moździerzu. Bez względu na to, czy będziecie sos robić ręcznie czy przy pomocy blendera ten element jest niezmienny. Kiedy czosnek jest roztarty na papkę przekładamy go blendera, włączamy wysokie obroty i bardzo wolno wlewamy oliwę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Sos możemy zrobić ręcznie – do roztartego czosnku powoli wlewamy oliwę szybko ucierając, na końcu dodając sok z cytryny. Ręka boli ale satysfakcja jest:) Dobrze ukręcony sos jest gęsty – zostaje na zanurzonej w nim łyżeczce. Uprzedzam jest bardzo, bardzo czosnkowy – dla delikatnych podniebień polecam łagodniejszą, majonezową wersję.
Składniki aioli majonezowy:
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- 4 żółtka
- 150 ml oliwy
Jak w poprzedniej wersji rozcieramy czosnek z solą i przekładamy do blendera. Dodajemy żółtka i pieprz i ubijamy na puch. Oliwę wlewamy powoli blendując na najwyższych obrotach. Na końcu dolewamy sok z cytryny. Blendujemy jeszcze kilka minut. Powstaje gęsty majonez o czosnkowym smaku. Zapytacie czy nie łatwiej użyć gotowy majonez? Może i łatwiej ale jak zrobicie sos aioli sami – zobaczycie różnicę.
Ciesz się Smakiem!