Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂 Składniki: filet z pstrąga szklanka wytrawnego białego wina szklanka wody 3 łyżki octu winnego (np. jabłkowy) 2 duże łyżki miodu Więcej ...
Pięknie wygląda w słoiku, przyznacie. Świetna do sałatek i mięs, jako słodko – winny przerywnik. Dynia ma tą niewątpliwą zaletę, że można ją odłożyć na sam koniec sezonu przetworowego i zabrać się za nią na spokojnie i należytą celebrą 🙂 Składniki: dynia (u mnie zwykła polska) ocet jabłkowy cukier sól Więcej ...
Ajwar to tradycyjna bałkańska pasta z papryki i bakłażana. Jadłam już różne rodzaje. Pikantne, bardziej słodkie, cierpkie lub bardzo łagodne. Mój ajwar jest przede wszystkim mocno paprykowy i czosnkowy. Smakuje zarówno z mięsem jak i z serami czy warzywami. Składniki: 6 -8 papryk 2 bakłażany główka czosnku 50 ml octu Więcej ...
Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde – dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach np. czekoladowych. Składniki: 1 kg twardych gruszek szklanka octu winnego 3 szklanki wody szklanka cukru Więcej ...
Nie każdy wie, że nasturcje są nie tylko pięknymi kwiatami zdobiącymi nasze ogrody i balkony. Są również roślinami jadalnymi. Liście, kwiaty i owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, serów i jaj. Smak to wypadkowa między chrzanem a rzodkiewką. W lecznictwie używana jako środek dezynfekujący, pobudzający apetyt i hamujący kaszel. Przygotowuje Więcej ...
Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale warta swojej ceny. Składniki: duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli puszka pomidorów Więcej ...
Gdy słońce mocniej przygrzeje a temperatura oscyluje w okolicach 30°C jedyną zupą jaka przychodzi mi do głowy jest chłodnik. Niejedno ma on oblicze, bo i ogórkowy i z kalarepą i gazpacho. Moim faworytem jest jednak chłodnik litewski na botwinie. Składniki: pęczek botwiny (jeśli bardzo młoda to dwa) pęczek rzodkiewki 4 Więcej ...
Już widzę te wykrzywione miny gdy powiem, że jest to sałatka z włoskim salcesonem. W zasadzie trudno się dziwić. Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować prawdziwego, odpowiednio przygotowanego salcesonu a jedynie podłej jakości wyrobu pod szyldem „pies pomielony z budą” będzie się krzywił. Tym bardziej zachęcam, aby znajomość z salcesonem Więcej ...