Autor: magda, lip - 11 - 2014, dipy, Przekąski
Składniki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • puszka pomidorów bez skórki lub 4 duże dojrzałe pomidory
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sproszkowanej wędzonej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego  - tylko jeśli używamy świeżych pomidorów
  • 50 ml wody
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia (kilka łyżek)
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale warta swojej ceny.

SALSA_BRAVA_7761

Składniki:

  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • puszka pomidorów bez skórki lub 4 duże dojrzałe pomidory
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sproszkowanej wędzonej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego  – tylko jeśli używamy świeżych pomidorów
  • 50 ml wody
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia (kilka łyżek)

Cebulę i czosnek niezbyt drobno siekamy i przesmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy lub oleju. Należy uważać aby czosnek się nie zrumienił zbyt mocno bo będzie gorzki. Dodajemy oczyszczone z pestek i posiekane chilli i całość smażymy na małym ogniu ok. 2 minut. Następnie dodajemy resztę składników i dusimy 20 min. Przestudzoną mieszankę blendujemy i jeszcze raz przesmażmy na małym ogniu mieszając aby odparować wodę. Salsę można z powodzeniem przechowywać w lodówce. Używam jej jako dipu do warzyw ( zwłaszcza ziemniaków), krakersów, nachosów jak również do gotowania. Jest świetna jako marynata do drobiu i wieprzowiny. Dodaję ją do ugotowanego z masłem ryżu. Jest bazą do wszelkiego rodzaju ostrych sosów.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

One Response so far.

  1. […] które podobnie jak frytki, smażone są na głębokim oleju i podawane ze specjalnym sosem salsa brava z wędzonej papryki. Niezwykle popularny jest też ostry sos romesco ze świeżej  czerwonej […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl