- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryczki chilli
- puszka pomidorów bez skórki lub 4 duże dojrzałe pomidory
- łyżka cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sproszkowanej wędzonej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego - tylko jeśli używamy świeżych pomidorów
- 50 ml wody
- sól
- oliwa lub olej do smażenia (kilka łyżek)
Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale warta swojej ceny.
Składniki:
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryczki chilli
- puszka pomidorów bez skórki lub 4 duże dojrzałe pomidory
- łyżka cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sproszkowanej wędzonej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego – tylko jeśli używamy świeżych pomidorów
- 50 ml wody
- sól
- oliwa lub olej do smażenia (kilka łyżek)
Cebulę i czosnek niezbyt drobno siekamy i przesmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy lub oleju. Należy uważać aby czosnek się nie zrumienił zbyt mocno bo będzie gorzki. Dodajemy oczyszczone z pestek i posiekane chilli i całość smażymy na małym ogniu ok. 2 minut. Następnie dodajemy resztę składników i dusimy 20 min. Przestudzoną mieszankę blendujemy i jeszcze raz przesmażmy na małym ogniu mieszając aby odparować wodę. Salsę można z powodzeniem przechowywać w lodówce. Używam jej jako dipu do warzyw ( zwłaszcza ziemniaków), krakersów, nachosów jak również do gotowania. Jest świetna jako marynata do drobiu i wieprzowiny. Dodaję ją do ugotowanego z masłem ryżu. Jest bazą do wszelkiego rodzaju ostrych sosów.
Ciesz się Smakiem!
[…] które podobnie jak frytki, smażone są na głębokim oleju i podawane ze specjalnym sosem salsa brava z wędzonej papryki. Niezwykle popularny jest też ostry sos romesco ze świeżej czerwonej […]