Świetnie pasuje do mięsa np. drobiu jak i do serów. Oscypek smażony lub grillowany camembert aż prosi się o taki chutney. Przepis jest bardzo prosty, każdy go potrafi przyrządzić.   Składniki: 6 grubych łodyg rabarbaru 3 czerwone cebule 2 jabłka około 100 ml octu balsamicznego 2 łyżki utartego świeżego imbiru olej   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Sezon na dzikusy w pełni. Dzikie jadalne rośliny oczywiście. Wszystko co zielone już wyrosło, nie ma wątpliwości co do oznaczania gatunków. Najwyższy czas na chrupanie zieloności. Na dodatek zielone szparagi i młode buraczki. Ślinka cieknie 🙂 Dla tych, co myślą że taką sałatką nie można się najeść dodamy malutkie serowe   Więcej ...

Categories: sałatki, SLAJD, zielarskie

Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł!   Składniki: cztery pełne garści  liści czosnaczkowych szklanka prażonych pistacji pół szklanki prażonego słonecznika sól,   Więcej ...

Categories: Obiad, Przekąski, wegańskie

Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu. Składniki: 2 szklanki mleka 1,5 -2 szklanki mąki 2 duże jajka 3 – 4 duże garści zielonych liści sól, cukier, pieprz pęczek botwiny 3 ząbki czosnku cebula   Więcej ...

Zupa w piętnaście minut, serio. Smaczna, zdrowa, aromatyczna. Ponadto, cztery osoby najedzą się za 6-7 zł. Fajnie? Jeśli ktoś chce powoli włączać jadalne dzikie rośliny do swojej diety to proponuję zacząć właśnie od tej zupy. Podagrycznik i pokrzywę znajdziecie bez problemu, wystarczy czyste miejsce, gdzie rosną. Komosa o tej porze   Więcej ...

Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto.   Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe) liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki 4 ząbki czosnku sól, pieprz sok z całej cytryny   Więcej ...

Zbieramy wszystkie części roślinne. W lodówce niech stoi spory, zamykany pojemnik. Łodygi z natki pietruszki i kopru, obierki z marchwi i pietruszki (musi być starannie wyszorowana), końcówki z selera naciowego, stwardniałe łodygi kalafiora i brokułu wraz z liśćmi, końcówki cebuli, obierki z kalarepy, głąb kapuściany. Ktoś powie, że to śmieci   Więcej ...

Zdarza się, że zostanie nam bułka lub kawałek chleba. Chociaż bardzo się staramy aby tak nie było – zdarza się. Nie wyrzucajmy! Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów. Z chałki lub bułek możemy przyrządzić tosty francuskie – mieszamy jajko z mlekiem (możemy dosłodzić lub dodać wanilię lub cynamon), namaczamy   Więcej ...

Categories: pieczywo, Przekąski, wypieki

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl