Autor: magda, maj - 23 - 2016, przetwory, wegańskie
Składniki
  • 6 grubych łodyg rabarbaru
  • 3 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • około 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki utartego świeżego imbiru
  • olej
  • sól, cukier, 4 kulki jałowca, gwiazdka anyżowa
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Świetnie pasuje do mięsa np. drobiu jak i do serów. Oscypek smażony lub grillowany camembert aż prosi się o taki chutney. Przepis jest bardzo prosty, każdy go potrafi przyrządzić.

chutney_rabarbar_1455

 

Składniki:

  • 6 grubych łodyg rabarbaru
  • 3 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • około 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki utartego świeżego imbiru
  • olej
  • sól, cukier, 4 kulki jałowca, gwiazdka anyżowa

Rabarbar obieramy z łykowatych wąsów. Kroimy na małe kawałki (około 1 cm). Zasypujemy kilkoma łyżkami cukru, dodajemy starty imbir, rozgnieciony jałowiec i anyż. Odstawiamy najlepiej na noc. Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę, jabłka nie obieramy tylko wycinamy gniazda nasienne i kroimy na spore kawałki. Cebulę przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy 2/3 rabarbaru wraz z sokiem, który puścił. Dusimy około 30 minut. Dodajemy jabłka, sól (ewentualnie pieprz). Dusimy około 15 minut – lub aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy dodajemy resztę rabarbaru i dusimy aż zmięknie ale jest jeszcze w całych kawałkach. Dolewamy ocet balsamiczny (albo jabłkowy). Ilość octu zależy od Waszych indywidualnych upodobań. Możecie dosmaczyć jeszcze solą czy cukrem ale pamiętajcie, że chatney z czasem będzie „nabierał mocy” – uważajcie aby nie przesadzić. Można przechowywać w lodówce lub gorący złożyć do słoiczków i postawić do góry dnem. Jeśli zakrętka się nie zassała należy pasteryzować.

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
CHUTNEY RABARBAROWY
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Comments are closed.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl