Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski. Składnik ciasto: 500 g mąki pszennej 100 Więcej ...
Categories: boże narodzenie, Dania główne, kolacja, Obiad, Pierogi, Przekąski
Warienki to ukraińskie pierogi. Mogą być nadziewane różnymi farszami ale najbardziej popularne to nadzienie z ziemniaków i smażonej cebulki oraz z twarogu podawane najczęściej na słodko. Przypominają „polskie ruskie” – w zasadzie chyba odwrotnie, bo przecież pierogi przyszły do nas ze wschodu. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kwaśnej Więcej ...
Categories: Dania bez mięsa, Dania główne, Obiad, Pierogi, Przekąski, SLAJD