Autor: magda, lis - 20 - 2015, boże narodzenie, Dania główne, kolacja, Obiad, Pierogi, Przekąski
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 12-15 g drożdży
  • cukier
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka (lub wody)
  • 150 ml kwaśnej śmietany
składniki na farsz rybny:
  • około 300 g filetów rybnych
  • sok z cytryny
  • 2 cebule
  • koper świeży
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 4-6 osób

Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski.

pierogi_pieczone

Składnik ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 12-15 g drożdży
  • cukier
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka (lub wody)
  • 150 ml kwaśnej śmietany

składniki na farsz rybny:

  • około 300 g filetów rybnych
  • sok z cytryny
  • 2 cebule
  • koper świeży
  • sól, pieprz

Mąkę rozcieramy z solą i masłem ( jak na kruszonkę) do sypkości. Proponuję w większej misce aby było wygodnie wyrobić ciasto. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy drożdże  w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, dodajemy jaja i śmietanę i mieszamy. Mieszaninę wlewamy do mąki z masłem i solą i zagniatamy. Kilka minut aż będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Ryby filetujemy dokładnie usuwając wszystkie ości. Jeśli kupicie gotowe filety również sprawdźcie czy ich nie ma. Trzeba wymacać palcami i usunąć pęsetą lub małym nożykiem. Rybę rozdrabniamy robotem (lub maszynką do mięsa) razem z cebulą. Dodajemy koper, sok z cytryny, sól i pieprz.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części (lub więcej jeśli chcecie mniejsze pierożki). Toczymy kulki, które rozpłaszczamy dłonią lub rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Nakładamy farsz i sklejamy ciasto. Dokładnie sklejamy – jeśli potrafimy robimy fantazyjną falbankę lub szczypanki jak na zwykłych pierogach. Układamy je na blasze z papierem do pieczenia w odstępach min. 5 cm – rosną! Pierogi przed włożeniem do pieca smarujemy jajkiem, roztopionym masłem lub mlekiem.  Pieczemy 20-30 minut w 180°C.

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
PIEROGI PIECZONE Z RYBNYM FARSZEM
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl