- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 12-15 g drożdży
- cukier
- 1 jajko
- 50 ml mleka (lub wody)
- 150 ml kwaśnej śmietany
- około 300 g filetów rybnych
- sok z cytryny
- 2 cebule
- koper świeży
- sól, pieprz
Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski.
Składnik ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 12-15 g drożdży
- cukier
- 1 jajko
- 50 ml mleka (lub wody)
- 150 ml kwaśnej śmietany
składniki na farsz rybny:
- około 300 g filetów rybnych
- sok z cytryny
- 2 cebule
- koper świeży
- sól, pieprz
Mąkę rozcieramy z solą i masłem ( jak na kruszonkę) do sypkości. Proponuję w większej misce aby było wygodnie wyrobić ciasto. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, dodajemy jaja i śmietanę i mieszamy. Mieszaninę wlewamy do mąki z masłem i solą i zagniatamy. Kilka minut aż będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Ryby filetujemy dokładnie usuwając wszystkie ości. Jeśli kupicie gotowe filety również sprawdźcie czy ich nie ma. Trzeba wymacać palcami i usunąć pęsetą lub małym nożykiem. Rybę rozdrabniamy robotem (lub maszynką do mięsa) razem z cebulą. Dodajemy koper, sok z cytryny, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części (lub więcej jeśli chcecie mniejsze pierożki). Toczymy kulki, które rozpłaszczamy dłonią lub rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Nakładamy farsz i sklejamy ciasto. Dokładnie sklejamy – jeśli potrafimy robimy fantazyjną falbankę lub szczypanki jak na zwykłych pierogach. Układamy je na blasze z papierem do pieczenia w odstępach min. 5 cm – rosną! Pierogi przed włożeniem do pieca smarujemy jajkiem, roztopionym masłem lub mlekiem. Pieczemy 20-30 minut w 180°C.
Ciesz się Smakiem!