Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami. Składniki na ciasto około 12 tartaletek: 120 g maki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 120 g masła jajko 3 Więcej ...
Jestem zawiedziona tegorocznym sezonem truskawkowym. Jak co roku czekałam na telefon od mojej pani plantatorki truskawkowej, że już są, już czekają na mnie super dojrzałe, super słodkie, cudowne truskawki. Pani Ania zadzwoniła ale z wieścią, że jej owoce zachorowały! Nici z tegorocznych przetworów. Takich truskawek już nie znajdę. Nie pamiętam Więcej ...
Aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego. Mocniej zredukowany zmienia się w krem, którym możemy fantazyjnie udekorować talerze. Niektórzy używają cukru – ja wolę miód. Składniki: miód – 2 łyżki ocet balsamiczny – 20 łyżek mus z truskawek – 10 łyżek Do rondelka wlewamy miód i ocet balsamiczny (ogólna proporcja miodu Więcej ...
Sałatka idealna w czerwcu, gdy bez problemu dostaniemy młody szpinak i dojrzałe truskawki. Składniki: 300 – 400 g liści młodego szpinaku 15 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 500 g truskawek 250 g bekonu lub bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego oliwa ocet balsamiczny miód kilka kaparów Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki Więcej ...
Upały + truskawki= Semifredo! Włoski deser mrożony. Bardzo prosty w wykonaniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 50 ml mleka 200 ml śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g czekolady 500 g dojrzałych truskawek 50 ml likieru (owocowy lub amaretto) Truskawki rozdrabniamy (blender) i dodajemy likier. Mascarpone, śmietanę, mleko i Więcej ...
Małe „conieco” na jeden kęs. Idealna lekka przekąska na garden party i nie tylko. Składniki: duże truskawki ser mozzarella sos balsamico bazylia Truskawki umyć i osuszyć. Przekroić owoc aby się otworzył (tylko nacięcie). Kawałek mozzarelli umieścić w środku, polać balsamico i udekorować listkiem bazylii. Prawda, że banalnie proste? Ciesz się Więcej ...
Można jeść ciepłe lub zimne – są tak samo pyszne. Składniki: 10 truskawek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej jajko 3 łyżki oleju łyżka cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Mokre składniki mieszamy i dodajemy do wymieszanych suchych – łączymy. Ciasto ma być gęste Więcej ...
Ciemna czekolada z tabasco lub chilli w połączeniu ze słodyczą dojrzałych truskawek – mniam! Jeszcze do tego szampan! Rozmarzyłam się:) Składniki: 10 truskawek ciemna czekolada 100 g sos tabasco lub chilli – kilka kropel 50 ml śmietanki 36% łyżka masła Truskawki myjemy i osuszamy. Czekoladę, śmietankę, masło i tabasco łączymy Więcej ...
Nie każdy lubi kozi ser. Dość długo oswajałam się z jego ostrym, charakterystycznym smakiem. Dzięki połączeniu z z moimi ukochanymi truskawkami doceniłam jego wartość. Składniki: ser kozi truskawki ocet balsamiczny grzanki z ciemnego pieczywa oliwa ruccola czarny pieprz cukier Truskawki rozdrobnić na mus. Dodać cukier i kilka łyżek octu balsamicznego Więcej ...