- miód - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 20 łyżek
- mus z truskawek - 10 łyżek
Aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego. Mocniej zredukowany zmienia się w krem, którym możemy fantazyjnie udekorować talerze. Niektórzy używają cukru – ja wolę miód.
Składniki:
- miód – 2 łyżki
- ocet balsamiczny – 20 łyżek
- mus z truskawek – 10 łyżek
Do rondelka wlewamy miód i ocet balsamiczny (ogólna proporcja miodu do octu 1:10) i mus z truskawek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Redukujemy do konsystencji sosu ok. 10 min. Jeżeli chcemy przechowywać sos pamiętajmy, że po wystygnięciu gęstnieje, więc należy uważać by nie zredukować zbyt mocno. Takie balsamico możemy przygotować również z malin i jeżyn (przetartych przez sito aby pozbyć się pestek), gruszek lub soku z czarnej porzeczki. To świetny sos do sałatek z rukolą, serami i orzechami.
Ciesz się Smakiem!