Autor: magda, maj - 8 - 2014, Przekąski, SLAJD, Słodkości
Składniki
  • 10 truskawek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Można jeść ciepłe lub zimne – są tak samo pyszne.

TRUSKAWKI_CIASTO7358

Składniki:

  • 10 truskawek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Mokre składniki mieszamy i dodajemy do wymieszanych suchych – łączymy. Ciasto ma być gęste ale na tyle luźne aby otuliło nam truskawki. W razie potrzeby dodać mąki, gdy jest zbyt luźne lub mleka, gdy za gęste. Umyte truskawki osuszamy i obtaczamy w mące.  Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Najwygodniej jest nabić truskawkę na patyczek do szaszłyków (w moim przypadku pałeczkę do chińszczyzny:) oblać ciastem kilkukrotnie i na patyczku przenieść do rozgrzanego oleju. Po kilku sekundach, gdy na cieście zrobi się skorupka, truskawkę po prostu zsuwamy z patyczka do oleju. Po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Pycha!

Ciesz się Smakiem!

 

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl