- 10 truskawek
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- jajko
- 3 łyżki oleju
- łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Można jeść ciepłe lub zimne – są tak samo pyszne.
Składniki:
- 10 truskawek
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- jajko
- 3 łyżki oleju
- łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Mokre składniki mieszamy i dodajemy do wymieszanych suchych – łączymy. Ciasto ma być gęste ale na tyle luźne aby otuliło nam truskawki. W razie potrzeby dodać mąki, gdy jest zbyt luźne lub mleka, gdy za gęste. Umyte truskawki osuszamy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Najwygodniej jest nabić truskawkę na patyczek do szaszłyków (w moim przypadku pałeczkę do chińszczyzny:) oblać ciastem kilkukrotnie i na patyczku przenieść do rozgrzanego oleju. Po kilku sekundach, gdy na cieście zrobi się skorupka, truskawkę po prostu zsuwamy z patyczka do oleju. Po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Pycha!
Ciesz się Smakiem!