Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł! Składniki: cztery pełne garści liści czosnaczkowych szklanka prażonych pistacji pół szklanki prażonego słonecznika sól, Więcej ...
Mają intensywny kwaśny, słony smak. Dziwny. Jakby kosmetyczny. Wystarczy odrobina do sosów, dipów czy mięsa aby podbić smak. Przyrządza się je bardzo prosto. Nie podam ścisłej gramatury bo robię na tzw. „oko”. Składniki: cytryny sól przyprawy woda Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Przekrawamy na krzyż do 2/3 wysokości. Do Więcej ...
Mniszki każdy zna. Żółte słoneczka. To roślina, której wszystkie części: kwiaty, liście i korzeń mają działanie lecznicze. Działa przeczyszczająco i moczopędnie. Łagodzi schorzenia wątroby i woreczka żółciowego, a także zaburzenia trawienia. Stosowany jest w wiosennych kuracjach oczyszczających. Potocznie nazywany jest mleczem jednak należy uważać! Mlecz to zupełnie inna roślina. Aby się Więcej ...
Mam straszną ochotę na coś takiego …. świeżego, z owocami do picia. Ale nie soki. Świeżych owoców jeszcze nie ma, o truskawkach marzyć tylko można (polskich oczywiście). Jest mango. Dojrzałe i pachnące. Do tego szpinak i cytryna. Tak, to dobry pomysł. Składniki: duże mango 200 g świeżego szpinaku sok z Więcej ...
Wiosna przyszła niespodziewanie szybko – a może to zima zrobiła sobie przerwę? W każdym razie „zielone” już ruszyło i ze ze spaceru przyniosłam takie oto piękności. Będzie pyszny obiad 🙂 Gwiazdnica pospolita rośnie kępkami, ma drobniutkie listki i białe kwiatuszki. Uważana jest za wyjątkowo uciążliwy chwast. Zawiera saponiny, prowitaminę A, Więcej ...
Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Jest dużo zdrowsza niż kuskus czy manna. Zawiera dwa razy więcej błonnika, Więcej ...
Liście winogron własnej produkcji – kiszone. Wydaje mi się, że widziałam je kiedyś w Almie albo w Piotrze i Pawle. Farsz z czerwonej soczewicy z prażonym sezamem. Tym razem bez mięsa, wersja wegańska. Składniki: szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej 10 – 12 średnich liści winogron prażone ziarna sezamu – 5 łyżek 2 Więcej ...
Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy Więcej ...
Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski. Składnik ciasto: 500 g mąki pszennej 100 Więcej ...
Może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole. Śledziowa salsa smakuje również jako osobna sałatka. Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 – 7 łyżek ostrego chrzanu bulion cztery duże płaty śledziowe dwie pomarańcze duża twarda gruszka orzechy laskowe sok z cytryny Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie a następnie w soku z Więcej ...
Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożywieniem w wielu arabskich krajach. Największym eksporterem hummusu jest Izrael. Hummus jest ważnym daniem w diecie Więcej ...
Szybkie ciasto bez jajek, mleka krowiego i masła. Zrobiliśmy je na warsztatach w przerwach między składaniem ciasta chlebowego. Nic trudnego a cieszy oko i podniebienie. Z poniższej proporcji wychodzi duża blacha. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody szklanka oleju 3 szklanki Więcej ...
Ogórecznik to jednoroczna roślina o grubych łodygach i dużych liściach. W okresie kwitnienia ma mnóstwo błękitnych kwiatków o kształcie gwiazdek. Jadalne są pędy, młode liście i kwiaty. Tylko świeże – suszone tracą smak. Liście mają ogórkowy posmak i są lekko słone, dlatego należy uważać przy soleniu potraw z ogórecznikiem. Dawniej Więcej ...
Zastanawiałam się co z buraka lubię bardziej górę czy dół? Wyszedł mi remis. Zimą dół jest niezbędny, wiosną góra. Świeżutkie liście botwiny smakują cudownie w zupie, sałatkach, w tartach, zapiekankach czy duszone na jarzynkę. Są też świetnym farszem do pierogów, rolad czy knedli. Dzisiaj połączymy ciasto z indyjskich roladek Alu patra Więcej ...
Po fiołkach przyszedł czas magnolii. Kwiaty magnolii są cudowne, tylko szkoda, że tak szybko przekwitają. Miałam na nie chętkę w już w ubiegłym roku ale nie zdążyłam się załapać na ich okres kwitnienia. W tym roku już czekałam „w blokach startowych” i udało się! Ciekawostką jest, że magnoliowate to bardzo stare Więcej ...
Wiem, że są pracochłonne. Jeśli ktoś nie lubi takiej galanterii może upiec jedną dużą tartę. Ja lubię dziecięce zabawy i często je piekę, zwłaszcza zimą, gdy cytrusy są najbardziej dojrzałe. Kakaowy, kruchy spód i mocno cytrynowe wypełnienie – pyszne połączenie. Z podanej ilości upieczecie 6-7 tartaletek o średnicy 5 cm Więcej ...
Idealny do deserów, ciast, lodów. Zimą, gdy są dojrzałe cytrusy lubię go mieć w lodówce. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Z podanej proporcji powinniście otrzymać ok. 400 ml kremu. Składniki: 2 całe jajka 3 żółtka 3-4 cytryny 150 g cukru 120 g masła Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, zesterem zdejmujemy skórkę Więcej ...
W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy Więcej ...
Lubię karpia i koniec. Możecie mówić, że to podła ryba, że śmierdzi mułem, że ości ma mnóstwo – nie przekonacie mnie. Na muł jest niezawodny sposób a z ośćmi też można sobie poradzić. Wystarczy nauczyć się filetować ryby (co przyda się nie tylko na święta). Tym, którzy nie mają takich Więcej ...
Oczywiście można ją kupić i wielokrotnie to robiłam jeśli nie miałam czasu przygotować swojej. Jednak na zimę, zwłaszcza przed świętami przygotowuję ją sama. Używam przyprawy nie tylko do ciasta ale również do grzańców winnych i piwnych – a trochę ich wypijam zwłaszcza jak jest mróz 🙂 Składniki: 300 g mielonego Więcej ...
Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny podawane są ze śmietaną, kawiorem i łososiem w towarzystwie świeżego kopru. Dzisiaj jednak będzie inaczej. Więcej ...
Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto. Składniki do sałatki: pomidory – najlepiej możliwie najwięcej rodzajów i kolorów (np. po jednym z pięciu rodzajów) rukola Składniki do pesto: Więcej ...
Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu polubiłam wyroby z koziego mleka. Do niedawna sądziłam, że kozie sery nie są dla mnie. Więcej ...
Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały. Składniki: 400 g schabu duża cebula 3 – 4 łyżki miodu sos sojowy pieprz 300 g dojrzałego agrestu Więcej ...
Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem. Składniki: 500 g ugotowanego bobu szklanka orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sok z całej cytryny garść liści melisy oliwa sól, pieprz Orzechy prażymy w piekarniku na blasze – 15 min. w temp. 180° C. Więcej ...
To chyba najbardziej znany w basenie Morza Śródziemnego sos. O miejsce jego narodzin spiera się Hiszpania i francuska Prowansja. Pewnie stąd też różna pisownia i wymowa nazwy. Wspaniale smakuje z rybami, warzywami, jajami i pieczywem. Istnieją dwie zasadnicze wersje tego sosu: czosnek ucierany z solą i oliwą oraz sos majonezowy Więcej ...
Guacamole to salsa na bazie awokado. Awokado musi być dojrzałe. W związku z tym, że awokado nie jest podstawowym składnikiem diety w naszej strefie klimatycznej, nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Kolor skórki niewiele nam powie, bo są różne odmiany i owoc ten może być ciemnozielony i jasnozielony. Ja sprawdzam czy Więcej ...
Cruda czyli surowa – składnikami są surowe warzywa. Jadana do mięs, pieczonych i grillowanych warzyw, pieczywa wg uznania. Diabelsko ostra. Składniki: 2 duże pomidory 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe) średnia cebula 2 czerwone papryczki chilli 2 ząbki czosnku duża garść natki kolendry sok z cytryny sól Pomidory sparzyć i obrać Więcej ...
Roja czyli czerwona. Jedna z trzech podstawowych sals meksykańskich. W oryginale z opiekanych pomidorów – ale darujemy sobie opiekanie bo w zupełności wystarczą nam pomidory w puszce. Salsa Roja jest świetna do warzyw, mięs, pieczywa, nachos lub krakersów. Składniki: puszka pomidorów bez skórki 3 małe czerwone papryczki chilli czerwona cebula Więcej ...
Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem Więcej ...
Bardzo prosty sos na bazie śmietany. Klasyczna salsa śmietanowa to śmietana, sok z limonki lub cytryny i natka kolendry. Podawana jest w towarzystwie bardzo ostrej salsy brava – stanowi dla niej odświeżającą przeciwwagę. Moją wersję stosuję do sałat np. rzymskiej z jajkiem na twardo i szynką. Składniki: śmietana lub gęsty Więcej ...
Łososia możemy przygotować jeszcze w domu i w marynacie zabrać ze sobą. Tak przygotowane ryby zachowują świeżość do 4 dni (oczywiście gdy trzymamy je w lodówce). Ryby a zwłaszcza łosoś jeśli potraktujemy je delikatnie odwdzięczą się nam smakiem:) Dlatego nie stosuję wielu przypraw. Składniki: filet łososia lub dzwonko (dla 4 Więcej ...
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli w trakcie majówkowych wojaży natraficie na chodowlę pstrąga i uda się Wam kupić świeżego możecie być pewni, że zachwycicie biesiadników! Składniki: pstrąg 1 szt./osobę cytryna masło koper świeży natka pietruszki sól, pieprz Pstrąga patroszymy, głowę możemy zostawić, nie musimy czyścić z łusek tylko Więcej ...
Część składników znajdziecie patrząc pod nogi. Stokrotki rozkwitły już na łąkach i w ogrodach. Wybieramy małe, nieuszkodzone listki. Liście mniszka powinny pochodzić z roślin jeszcze nierozkwitniętych – jeśli przed Wami rozpościera się żółta łąka wystarczy się schylić i w kępce na pewno znajdziecie młode odnogi. Składniki: liście sałaty (różne) liście Więcej ...