Autor: magda, kwi - 27 - 2016, przetwory
Składniki
  • cytryny
  • sól
  • przyprawy
  • woda
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Mają intensywny kwaśny, słony smak. Dziwny. Jakby kosmetyczny. Wystarczy odrobina do sosów, dipów czy mięsa aby podbić smak. Przyrządza się je bardzo prosto. Nie podam ścisłej gramatury bo robię na tzw. „oko”.

Cytryna_kiszona1426

 

Składniki:

  • cytryny
  • sól
  • przyprawy
  • woda

Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Przekrawamy na krzyż do 2/3 wysokości. Do każdej cytryny w miejsce przecięcia wsypujemy łyżkę soli. Układamy ciasno w słoiku. Możemy dodać plaster imbiru, korę cynamonu lub kawałeczek chilli. Zalewamy przegotowaną wodą tak, aby przykryła cytryny. Zakręcamy. Raz dziennie przez kilka dni potrząsamy słoikiem. Po trzech tygodniach można spróbować.

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
KISZONE CYTRYNY
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl