- 2 duże ogórki
- około szklanki posiekanych liści ogórecznika
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu gęstego naturalnego
- kilka liści mięty
- garść czarnych oliwek
- oliwa lub dobry olej np. konopny
- sól, pieprz
- pestki dyni
- sok z całej cytryny
- kwiaty ogórecznika do dekoracji
Ogórecznik to jednoroczna roślina o grubych łodygach i dużych liściach. W okresie kwitnienia ma mnóstwo błękitnych kwiatków o kształcie gwiazdek. Jadalne są pędy, młode liście i kwiaty. Tylko świeże – suszone tracą smak. Liście mają ogórkowy posmak i są lekko słone, dlatego należy uważać przy soleniu potraw z ogórecznikiem. Dawniej nazywany był borakiem, wołowym językiem, pazyrą lub boraczem i był uprawiany jako roślina lecznicza. Jego odświeżający smak wykorzystamy dziś do ogórkowego chłodniku, inspirowanego przepisem na chłodnik perski Hanny Szymanderskiej.
Składniki:
- 2 duże ogórki
- około szklanki posiekanych liści ogórecznika
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu gęstego naturalnego
- kilka liści mięty
- garść czarnych oliwek
- oliwa lub dobry olej np. konopny
- sól, pieprz
- pestki dyni
- sok z całej cytryny
- kwiaty ogórecznika do dekoracji
Przepis jest prosty i szybki jak przystało na posiłek w upalny dzień. Ogórki i liście ogórecznika myjemy i blendujemy z czosnkiem, miętą i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chłodzimy w lodówce. Pestki dyni prażymy na suchej patelni podrzucając co kilka minut. Uważajcie aby ich nie przypalić bo będą gorzkie. Mocno schłodzoną zupę serwujemy z czarnymi oliwkami, pestkami dyni i kilkoma kroplami oliwy lub oleju. Dekorujemy kwiatami ogórecznika. Prawda, że wygląda apetycznie?