Autor: magda, lip - 11 - 2014, dressingi sosy sałatkowe, sałatki, SLAJD
Składniki

Winegret podstawowy:

  • 150 ml oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz

Winegret miodowy:

  • 150 ml oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ząbek czosnku
  • garść liści świeżej bazylii
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 4-6 osób

Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny,  sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem intensywnie mieszając, najlepiej w blenderze. Jeśli robimy sos ręcznie polecam małą rózgę. Można wprawdzie w „warunkach polowych”, jeśli nie mamy do dyspozycji przyborów kuchennych np. piknik, przyrządzić winegret wlewając składniki do słoiczka i zakręconym szczelnie mocno potrząsać, ale jeśli przygotujecie taki sam sos w blenderze lub ubijając rózgą, zrozumiecie na czym polega różnica.

VINEGRET_7753

Winegret podstawowy składniki:

  • 150 ml oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz

Z tej porcji oliwy zrobimy sos do dużej miski sałaty. Możemy użyć blendera. Jeśli przygotowujemy ją dla mniejszej ilości osób wystarczy miseczka i rózga. Zasady są te same: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz (szczyptę – zawsze można doprawić później) i powoli wlewamy oliwę, cienkim strumieniem jednocześnie intensywnie ubijając do konsystencji zawiesiny. Zamiast cytryny możemy użyć ocet winny biały lub balsamiczny.

Winegret miodowy składniki:

  • 150 ml oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ząbek czosnku
  • garść liści świeżej bazylii
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

To mój ulubiony sos winegret. W tym wypadku użycie blendera będzie wskazane. Jeśli chcecie przygotować sos ręcznie, czosnek i bazylię proponuję rozetrzeć z solą w moździerzu,  chyba, że posiekacie je bardzo, bardzo drobno. Wszystkie składniki oprócz oliwy umieszczamy w naczyniu i blendujemy ok. minuty na średnich obrotach. Następnie zwiększamy obroty i powoli wlewamy oliwę. Po wlaniu oliwy blendujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowany sos z powodzeniem można przechowywać w lodówce aby w każdej chwili mieć go pod ręką.

Ciesz się Smakiem!

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl