Winegret podstawowy:
- 150 ml oliwy
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz
Winegret miodowy:
- 150 ml oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- ząbek czosnku
- garść liści świeżej bazylii
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem intensywnie mieszając, najlepiej w blenderze. Jeśli robimy sos ręcznie polecam małą rózgę. Można wprawdzie w „warunkach polowych”, jeśli nie mamy do dyspozycji przyborów kuchennych np. piknik, przyrządzić winegret wlewając składniki do słoiczka i zakręconym szczelnie mocno potrząsać, ale jeśli przygotujecie taki sam sos w blenderze lub ubijając rózgą, zrozumiecie na czym polega różnica.
Winegret podstawowy składniki:
- 150 ml oliwy
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz
Z tej porcji oliwy zrobimy sos do dużej miski sałaty. Możemy użyć blendera. Jeśli przygotowujemy ją dla mniejszej ilości osób wystarczy miseczka i rózga. Zasady są te same: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz (szczyptę – zawsze można doprawić później) i powoli wlewamy oliwę, cienkim strumieniem jednocześnie intensywnie ubijając do konsystencji zawiesiny. Zamiast cytryny możemy użyć ocet winny biały lub balsamiczny.
Winegret miodowy składniki:
- 150 ml oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- ząbek czosnku
- garść liści świeżej bazylii
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
To mój ulubiony sos winegret. W tym wypadku użycie blendera będzie wskazane. Jeśli chcecie przygotować sos ręcznie, czosnek i bazylię proponuję rozetrzeć z solą w moździerzu, chyba, że posiekacie je bardzo, bardzo drobno. Wszystkie składniki oprócz oliwy umieszczamy w naczyniu i blendujemy ok. minuty na średnich obrotach. Następnie zwiększamy obroty i powoli wlewamy oliwę. Po wlaniu oliwy blendujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowany sos z powodzeniem można przechowywać w lodówce aby w każdej chwili mieć go pod ręką.
Ciesz się Smakiem!