- liście portulaki
- bazylia liście
- pomidory
- czosnek
- twaróg kozi
- prażone ziarna (słonecznik, dynia)
- sok z cytryny
- oliwa lub olej lniany
- pieprz, sól

Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu polubiłam wyroby z koziego mleka. Do niedawna sądziłam, że kozie sery nie są dla mnie. Nie byłam w stanie przebrnąć przez ten charakterystyczny smak i zapach. Dopóki nie spróbowałam serów z gospodarstwa Żeby kózka … z Celejowa niedaleko Kazimierza Dolnego. Polecam gorąco. Pyszne twarogi, sery i jogurty. A promuję, promuję bo warto i na dodatek lokalnie, bo przecież z Lublina jestem! Z tego co wiem od niedawna ich wyroby dostępne są podczas targu w Fortecy Kręglickich – jeśli macie możliwość spróbujcie.
Składniki:
- liście portulaki
- bazylia liście
- pomidory
- czosnek
- twaróg kozi
- prażone ziarna (słonecznik, dynia)
- sok z cytryny
- oliwa lub olej lniany
- pieprz, sól
Na wstępie prażymy ziarna tzn. rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, wysypujemy ziarna i prażymy do uzyskania złotego (nie spalonego) koloru podrzucając je na patelni. Następnie studzimy. Liście portulaki, bazylii i pomidory mieszamy z dressingiem z soku cytryny, oliwy (lub oleju lnianego). Na sałatce układamy kozi twaróg. Posypujemy prażonym ziarnem. Prościej już się nie da! Smacznego!
Ciesz się Smakiem!