Autor: magda, lis - 7 - 2015, Dania bez mięsa, dipy, kolacja, Przekąski, SLAJD, śniadanie
Składniki
  • szklanka ciecierzycy suchej
  • 0,5 - 1 szklanka tahini
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa i olej - około 100 ml
  • zimna woda
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożywieniem w wielu arabskich krajach. Największym eksporterem hummusu jest Izrael. Hummus jest ważnym daniem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na zawartość białka i żelaza. Ciecierzyca obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, ma niski indeks glikemiczny. Ciecierzyca czyli groch włoski występuje w dwóch odmianach kabuli i desi. Kabuli są duże i kremowe, desi mniejsze i w różnych kolorach. Ciecierzycę przed gotowaniem należy namoczyć z sodą na 12 godzin (dzięki temu jest miękka i kremowa jak również nie powoduje wzdęć) a następnie dokładnie wypłukać. Gotujemy ją do miękkości. Co do solenia wody, w której gotujemy cieciorkę są dwie szkoły. Solić lub nie solić. Wybór należy do Ciebie 🙂 Ja solę, wprawdzie niewiele ale nie znoszę jałowego smaku niesolonej ciecierzycy. Gdy wystygnie bierzemy się za przygotowanie hummusu. Przepis podstawowy na hummus jest prosty ale rodzajów tego dania może być tyle, ile jesteście w stanie wymyślić. Hummus buraczkowy, dyniowy, chrzanowy, pomidorowy, z pieczoną papryką, z pieczonym czosnkiem, z pieczoną marchewką, karmelizowaną pietruszką, ze świeżymi ziołami ….. itd. Hummusy podajemy polane oliwą lub olejami, posypane sezamem, ziarnami, przyprawami czy świeżymi ziołami. Hummus, taki przyrządzony z tahiną ma w sobie coś uzależniającego – jak raz spróbujesz już nie ma odwrotu 🙂 Mój ulubiony posiłek, śniadanie lub kolacja to: hummus tradycyjny i ze świeżą bazylią, chleb razowy z ziarnami i sezonowe warzywa, mniam!

hummusy

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy suchej
  • 0,5 – 1 szklanka tahini
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa i olej – około 100 ml
  • zimna woda
  • sól, pieprz

Ciecierzycę dzień wcześniej namaczamy z łyżką sody. Po około 12 godzinach płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. W robocie lub blenderze umieszczamy ciecierzycę, tahini, czosnek i mielimy na gładką masę dolewając oliwę, olej i tyle wody ile potrzeba aby zachować odpowiednią konsystencję. Właściwa konsystencja zawiera się w przedziale między gęstą pastą a lekkim musem – zależy od upodobań. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz do smaku. Hummus musi być gładki bez żadnych grudek. Hummusy smakowe np. buraczkowy przyrządzamy podobnie, tylko do mielenia dodajemy upieczone do miękkości buraki.

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
HUMMUS
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl