- 300 g mielonego cynamonu
- 100 g mielonego kardamonu
- 100 g mielonych goździków
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- około 30 kulek czerwonego pieprzu
- około 10 kulek jałowca
- około 10 kulek ziela angielskiego
- skórka z dwóch dużych pomarańczy
- skórka z dwóch dużych cytryn
Oczywiście można ją kupić i wielokrotnie to robiłam jeśli nie miałam czasu przygotować swojej. Jednak na zimę, zwłaszcza przed świętami przygotowuję ją sama. Używam przyprawy nie tylko do ciasta ale również do grzańców winnych i piwnych – a trochę ich wypijam zwłaszcza jak jest mróz 🙂
Składniki:
- 300 g mielonego cynamonu
- 100 g mielonego kardamonu
- 100 g mielonych goździków
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- około 30 kulek czerwonego pieprzu
- około 10 kulek jałowca
- około 10 kulek ziela angielskiego
- skórka z dwóch dużych pomarańczy
- skórka z dwóch dużych cytryn
Skórkę z pomarańczy i cytryn należy zdjąć specjalnym skrobakiem (zesterem) lub zetrzeć drobną tarką (tylko zewnętrzną skórkę bez białego miąższu) dzień wcześniej i wysuszyć. Przyprawy w kulkach rozdrobnić w moździerzu lub blenderem. Wszystkie składniki połączyć i przechowywać w szczelnym naczyniu. Gwarantuję dwa razy mocniejszy i pełniejszy aromat niż przyprawa kupiona w sklepie.
Ciesz się Smakiem!