- mąka pszenna 1,5 szklanki
- cukier puder 3/4 szklanki
- masło 100 g czyli pół standardowej kostki
- jajko
- 3 płaskie łyżki kakao
masa:
- szklanka śmietanki 30%
- 2 jaja
- 3-5 łyżek cukru (jeśli lubicie słodkie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- lemon curd
Wiem, że są pracochłonne. Jeśli ktoś nie lubi takiej galanterii może upiec jedną dużą tartę. Ja lubię dziecięce zabawy i często je piekę, zwłaszcza zimą, gdy cytrusy są najbardziej dojrzałe. Kakaowy, kruchy spód i mocno cytrynowe wypełnienie – pyszne połączenie. Z podanej ilości upieczecie 6-7 tartaletek o średnicy 5 cm podstawy lub tartę normalnej wielkości. Jeśli użyjemy mąkę razową na pół z jasną lub tylko razową łatwiej będzie nam zapomnieć o kaloriach 🙂 W związku z tym, że zapytano mnie ostatnio: a jeśli nie mam wagi to co? odpowiadam: a dzisiaj nie będzie potrzebna bo podam wszystkie składniki objętościami a nie gramaturowo.
Składniki:
ciasto:
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- cukier puder 3/4 szklanki
- masło 100 g czyli pół standardowej kostki
- jajko
- 3 płaskie łyżki kakao
masa:
- szklanka śmietanki 30%
- 2 jaja
- 3-5 łyżek cukru (jeśli lubicie słodkie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- lemon curd
Zaczynamy od połączenia ze sobą wszystkich składników ciasta. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy do lodówki. Jeśli się spieszycie ciasto z tej receptury można wałkować zaraz po zagnieceniu, zwłaszcza gdy robicie dużą tartę. Przy tartaletkach jednak proponuję lekko schłodzić. W tym czasie przyrządzimy lemon curd. Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Najlepiej bezglutenową (ryżowa, gryczana). Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 3 mm i wycinamy w nim krążki o około 15 mm większe niż wielkość naszej foremki tartaletkowej lub ułatwiamy sobie życie i zwyczajnie tniemy na kwadraty o przekątnej równej średnicy foremki. Ale się matematycznie zrobiło ups! A „łopatologicznie” i po ludzku utnijcie tak, aby wystarczyło ciasta na wyłożenie foremki: ot cała filozofia 🙂 Połowę ostudzonego lemon curd mieszamy ze śmietanką i 2 jajami. W tym momencie spróbujcie, jeśli uważacie, że masa powinna być bardziej słodka dosypcie cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wypełniamy masą foremki. Po równo, nie muszą być do samego brzegu, gdyż po upieczeniu wypełnimy je pozostałym lemon curd. Pieczemy w 180 °C około 20 minut (dużą tartę oczywiście dłużej). Po ostygnięciu, gdy serowa masa lekko opadnie wyjmujemy tartaletki z foremek i wypełniamy lemon curd, a jeśli jeszcze go nam zostanie chowamy do lodówki i skrycie lub jawnie wyjadamy, gdy tylko przyjdzie nam ochota 🙂 Smacznego! Najlepszy sposób na zimowy zły humor.
Ciesz się Smakiem!