- 3 awokado
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 2 pomidory
- 5 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- szczypta kminu w proszku
- garść świeżej kolendry
- sól i pieprz
Guacamole to salsa na bazie awokado. Awokado musi być dojrzałe. W związku z tym, że awokado nie jest podstawowym składnikiem diety w naszej strefie klimatycznej, nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Kolor skórki niewiele nam powie, bo są różne odmiany i owoc ten może być ciemnozielony i jasnozielony. Ja sprawdzam czy jest miękkie i elastyczne. Jeśli jednak kupimy niedojrzałe, nic się nie stało dojrzeje w ciągu 4-6 dni. Meksykanie jadają guacamole właściwie do wszystkiego – mnie smakuje z tortillą lub białym pieczywem.
Składniki:
- 3 awokado
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 2 pomidory
- 5 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- szczypta kminu w proszku
- garść świeżej kolendry
- sól i pieprz
Awokado przekrawamy dookoła do pestki. Następnie trzymając w dłoniach przesuwamy w odwrotnym kierunku obie połówki. W jednej z połówek pozostaje pestka. Nabijamy ją na nóż, którym robimy ruch w bok. Pestka pozostaje na nożu. Z obu połówek łyżeczką wyjmujemy miąższ. Wkładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem i polewamy sokiem z cytryny. Dzięki sokowi z cytryny owoc nam nie ściemnieje. Pozostałe składniki drobno siekamy i mieszamy z awokado. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Ciesz się Smakiem!