Autor: magda, maj - 6 - 2015, Bez kategorii
Składniki
  • płatki magnolii
  • szklanka octu
  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • łyżka soli
  • kilka ziaren kardamonu
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Po fiołkach przyszedł czas magnolii. Kwiaty magnolii są cudowne, tylko szkoda, że tak szybko przekwitają. Miałam na nie chętkę w już w ubiegłym roku ale nie zdążyłam się załapać na ich okres kwitnienia. W tym roku już czekałam „w blokach startowych” i udało się! Ciekawostką jest, że magnoliowate to bardzo stare ewolucyjnie rośliny. Ich pojawienie się naukowcy datują na epokę kredy czyli ok. 95 milionów lat! W tym okresie nie było pszczół ani motyli, dlatego magnolie zapylane są przez chrząszcze, które żywią się wytwarzanym przez magnolie pyłkiem kwiatowym. Magnolie pomagają w leczeniu alergii, przeziębień, astmy i w chorobach przewodu pokarmowego. Mnie jednak bardziej interesuje ich zastosowanie w kuchni. Płatki a w zasadzie nie płatki tylko petale zbieramy gdy są w pełnej krasie, rozkwitnięte i jędrne. Staramy się ich nie zgniatać. Myjemy i suszymy delikatnie. Można je smażyć w cieście, zawijać w nie farsze i zapiekać czy dodawać do herbaty. Ja swoje marynowałam i usmażyłam konfiturę.

Magnolia_DSC0270

Magnolie w marynacie składniki:

  • płatki magnolii
  • szklanka octu
  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • łyżka soli
  • kilka ziaren kardamonu

Trudno mi określić dokładnie ilość płatków. Miałam w przybliżeniu pełną reklamówkę tzw. marketówkę. Umyte i osuszone płatki układamy warstwami w słoiczkach soląc poszczególne warstwy. Gdy zmiękną i zmniejszą objętość, dokładamy następne warstwy. Ocet, wodę i cukier zagotowujemy i studzimy. Jeśli użyjecie octu winnego możecie pominąć wodę. Jeszcze ciepłą ale nie wrzącą marynatą zalewamy płatki tak, aby były wszystkie zanurzone, wrzucamy ziarno kardamonu, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem. Po dwóch dniach można już spróbować płatków. Ja oczywiście nie wytrzymałam i otworzyłam słoiczek już następnego dnia. Magnolie smak mają dziwny, egzotyczny i jedyne do czego mogę je w pewnym stopniu porównać to marynowany imbir, który dodają do sushi. Na pewno wypróbuję je do spring rolls, będą pasować idealnie. Powyższy przepis inspirowany jest blogiem eatweeds i pinkcake, jednak trochę go zmieniłam.

Konfitura z magnolii składniki:

  • płatki magnolii
  • cukier
  • sok z cytryny

To była próba. Zobaczymy, czy udana. Płatki zasypałam cukrem, tak „na oko” dlatego trudno mi podać ilość. W przybliżeniu szklanka cukru na siatkę (marketówkę) płatków. Lekko je zgniotłam i zostawiłam na kilka godzin. Następnie je zblendowałam i przesmażyłam masę z sokiem z jednej cytryny. Gorące przełożyłam do słoiczka i odwróciłam do góry dnem. Wyglądają jak konfitura z róży, zachowały odurzający zapach magnolii, smak nie wiem jak opisać …. w każdym bądź razie gdybym nie wiedziała to bym nie zgadła 🙂 Będę mogła zaskakiwać gości!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl