- 4 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- szklanka oleju
- 3 szklanki mleka sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 8 gruszek
- 4 figi
- syrop jabłkowy lub miód płynny
Szybkie ciasto bez jajek, mleka krowiego i masła. Zrobiliśmy je na warsztatach w przerwach między składaniem ciasta chlebowego. Nic trudnego a cieszy oko i podniebienie. Z poniższej proporcji wychodzi duża blacha.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- szklanka oleju
- 3 szklanki mleka sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 8 gruszek
- 4 figi
- syrop jabłkowy lub miód płynny
Mieszamy suche składniki w misce. Do mleka sojowego wlewamy sok cytrynowy i czekamy kilka minut. W tym czasie umyte gruszki kroimy na ćwiartki i usuwamy ogryzki. Nie obieramy skórki. Wierzch skórki gęsto nacinamy. Figi kroimy w ósemki lub drobniej. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i kleiste dolewamy odrobinę mleka sojowego. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, układamy owoce i pieczemy w temperaturze 180°C do suchego patyczka (30-40 min.) Przed końcem pieczenia polewamy ciasto syropem jabłkowym lub miodem, obsypujemy płatkami chabrowymi (u nas suszone) i pieczemy dosłownie 2 minuty. Smacznego!
Podobne przepisy na biszkopt znajdziecie na blogach: cukrowata, jadłonomia, maszu, mniumniu, matkaweganka, wszystojestwgłowie ….itd. …… Proporcje przeliczyłam po obejrzeniu wielkości dostępnej blachy.
Ciesz się Smakiem!