- pomidory - możliwie najwięcej rodzajów i kolorów
- rukola
Składniki do pesto:
- szklanka uprażonych pestek słonecznika ( lub pół na pół z pestkami dyni)
- duża garść bazylii
- duża garść natki pietruszki
- igiełki z dwóch gałązek rozmarynu
- duża garść rukoli
- 5 dużych ząbków czosnku
- sok z całej cytryny
- szklanka oliwy (lub pół na pół z olejem lnianym)
- sól, pieprz

Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto.
Składniki do sałatki:
- pomidory – najlepiej możliwie najwięcej rodzajów i kolorów (np. po jednym z pięciu rodzajów)
- rukola
Składniki do pesto:
- szklanka uprażonych pestek słonecznika ( lub pół na pół z pestkami dyni)
- duża garść bazylii, duża garść natki pietruszki
- igiełki z dwóch gałązek rozmarynu
- duża garść rukoli
- 5 dużych ząbków czosnku
- sok z całej cytryny
- szklanka oliwy (lub pół na pół z olejem lnianym)
- sól, pieprz
Przygotowujemy pesto: wszystkie składniki oprócz oliwy umieszczamy w blenderze. Po wstępnym rozdrobnieniu strumyczkiem wlewamy oliwę. Nie blendujemy zbyt długo – powinny być wyczuwalne ziarna. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Z podanych składników otrzymamy pesto w ilości ok. 500 ml. Przechowujemy je w lodówce i używamy do różnych sałatek lub jako pasta do chleba. Proponuję zastąpić nim majonezy i masło! Jest super do makaronów (zobacz również przepis Pesto czerwone). Pysznie i zdrowo!
Pomidorki tniemy w różny sposób: plasterki (niezbyt cienkie!), ósemki, ćwiartki, połówki (koktajlowe). Sałatka najładniej wygląda, gdy mamy różne kolory. Do pomidorów dodajemy rukolę, pesto i mieszamy. Gotowe!
Ciesz się Smakiem!