- 15 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 3/4 szklanki suszonych pestek słonecznika
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 szklanki świeżej bazylii
- szklanka świeżego oregano
- 5 dużych ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 120 ml oliwy
Zamiast drogich orzeszków piniowych używam ziarna słonecznika. Takie małe odstępstwo. Ale za to mam własnoręcznie przygotowane suszone pomidory w oleju a bazylię zrywam na balkonie – zioła obrodziły mi pięknie w tym roku aż jestem dumna, nie mam już gdzie wieszać skrzynek!
Składniki na słoiczek 200 ml:
- 15 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 3/4 szklanki suszonych pestek słonecznika
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 szklanki świeżej bazylii
- szklanka świeżego oregano
- 5 dużych ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 120 ml oliwy
Pomidory wyjmuję z oleju i umieszczam w blenderze (razem z czosnkiem, ziołami i kaparami z zalewy), dodaję zioła, sól, pieprz, ścieram na tarce czosnek i rozdrabniam na pastę. Dodaję partiami oliwę. Właściwie to w pierwszej kolejności dodaję olej z pomidorów a dopiero później uzupełniam oliwą. Doprawiam jeszcze raz solą i pieprzem jeśli potrzeba i mieszam z parmezanem. Przekładam do słoiczka i na wierzch wlewam odrobinę oliwy aby utworzyła warstwę izolującą. Pesto możemy przechowywać 7-10 dni. Używam do makaronów i i różnego rodzaju sosów.
Ciesz się Smakiem!