Bardzo prosty sposób na obiad w upalny dzień. Jedyne o co trzeba zadbać to czas chłodzenia. Smak zrobi się sam 🙂 Najlepiej przygotować wieczorem na następny dzień.   Składniki: pięć dużych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki pęczek kopru pęczek szczypioru około 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru sól, pieprz Trzy ogórki   Więcej ...

Categories: chłodniki, Obiad, SLAJD, zupy

Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł!   Składniki: cztery pełne garści  liści czosnaczkowych szklanka prażonych pistacji pół szklanki prażonego słonecznika sól,   Więcej ...

Categories: Obiad, Przekąski, wegańskie

Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu. Składniki: 2 szklanki mleka 1,5 -2 szklanki mąki 2 duże jajka 3 – 4 duże garści zielonych liści sól, cukier, pieprz pęczek botwiny 3 ząbki czosnku cebula   Więcej ...

Zupa w piętnaście minut, serio. Smaczna, zdrowa, aromatyczna. Ponadto, cztery osoby najedzą się za 6-7 zł. Fajnie? Jeśli ktoś chce powoli włączać jadalne dzikie rośliny do swojej diety to proponuję zacząć właśnie od tej zupy. Podagrycznik i pokrzywę znajdziecie bez problemu, wystarczy czyste miejsce, gdzie rosną. Komosa o tej porze   Więcej ...

Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto.   Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe) liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki 4 ząbki czosnku sól, pieprz sok z całej cytryny   Więcej ...

Zbieramy wszystkie części roślinne. W lodówce niech stoi spory, zamykany pojemnik. Łodygi z natki pietruszki i kopru, obierki z marchwi i pietruszki (musi być starannie wyszorowana), końcówki z selera naciowego, stwardniałe łodygi kalafiora i brokułu wraz z liśćmi, końcówki cebuli, obierki z kalarepy, głąb kapuściany. Ktoś powie, że to śmieci   Więcej ...

Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia   Więcej ...

Mają intensywny kwaśny, słony smak. Dziwny. Jakby kosmetyczny. Wystarczy odrobina do sosów, dipów czy mięsa aby podbić smak. Przyrządza się je bardzo prosto. Nie podam ścisłej gramatury bo robię na tzw. „oko”.   Składniki: cytryny sól przyprawy woda Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Przekrawamy na krzyż do 2/3 wysokości. Do   Więcej ...

Categories: przetwory

Różne jej rodzaje znajdziemy w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej czy izraelskiej. Słowo oznacza bałagan. Można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce, odpowiednio doprawić i wpić do powstałej masy jaja. Zdrowo i pożywnie. Taki bałagan lubimy 🙂 Poniższą porcją z pewnością najedzą się dwie osoby. Składniki: warzywa:   Więcej ...

Danie dzięki któremu posprzątacie lodówkę i zjecie pyszne, energetyczne śniadanie w sam raz przed przejażdżką rowerową. Wykorzystać można każdy plasterek wędliny, który samotnie ostał się w lodówce, resztki warzyw, sera, można też dodać ziemniaki z obiadu. Przecież nie lubimy marnować jedzenia, prawda? Świetnie sprawdzą się tu również moje ulubione „chwasty”   Więcej ...

Pancakes czyli potocznie pankejki to klasyczne amerykańskie śniadanie. Puszyste placuszki podawane zwyczajowo z syropem klonowym lub miodem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiają je dzieci i łasuchy 🙂 Każdy może skomponować swoje własne, użyć mąkę i dodatki jakie lubi. Zasada jest prosta: mąka, maślanka (jogurt lub mleko), proszek do   Więcej ...

Powstał jak to się mówi „z marszu”. Namoczyłam za dużo rodzynek do granoli a przecież nic się nie może zmarnować prawda? Szybki przepis bo bez nastawiania nocnego zaczynu. W lecie gdy jest ciepło rośnie 2-3 godziny ale gdy mamy zimną wiosnę a kaloryfery już wyłączone proponuje aby wyrastał w piekarniku (grzałka   Więcej ...

Categories: wypieki

Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Jest dużo zdrowsza niż kuskus czy manna. Zawiera dwa razy więcej błonnika,   Więcej ...

Kaszę jaglaną odkryto na nowo, doceniono i wprowadzono „na salony”. Bardzo się z tego cieszę. Gryczana pozostaje w dalszym ciągu w jej cieniu a niesłusznie. Jest bowiem źródłem białka lepiej przyswajalnego niż białko zbóż. Gryka nie jest zbożem. Bliżej jej do rabarbaru czy szczawiu niż do zbóż. Zawiera wiele cennych   Więcej ...

Wiążą się ze świętem Trzech Króli, jak święcenie jałowca, złota, żywicy i kredy, którą wypisuje się na drzwiach domów inicjały trzech króli: Kacpra, Melchiora i Baltazara. W zależności od regionu Polski pieczone w formie bułek, rogali, nadziewanych placków z rożnymi farszami. Słodkimi z serem, kaszą jaglaną, jabłkami czy marchwią jak   Więcej ...

Kolejne chrupaki. Lubię ich najprostszą wersję z gruboziarnistą solą lub pastą paprykową. Powiem Wam  jak zrobić je błyskawicznie bez toczenia wałeczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju lub oliwy 200 ml mleka gruba sól ostra pasta paprykowa Drożdże rozcieramy z   Więcej ...

Categories: Przekąski

Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy   Więcej ...

Kupiłam kapustę kiszoną w całości, małe główki. Liście miała elastyczne i pięknie odchodziły od wyciętego głąba, aż się prosiło żeby je pozawijać. Plan warsztatowy był taki, że zrobimy roladę z jarmużu i wątróbki – jarmuż udało mi się znaleźć piękny, fioletowy, pilnowałam, żeby się nie pogniótł w transporcie. Tak pilnowałam, że go   Więcej ...

Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski. Składnik ciasto: 500 g mąki pszennej 100   Więcej ...

Dynia makaronowa to odmiana zwyczajnej. Jest owalna o jasnożółtej skórce i pomarańczowym miąższu. Po upieczeniu miąższ rozpada się na cienkie pasemka przypominające makaron. Można przyrządzać jak spaghetti z włoskimi sosami. Składniki: mała dynia makaronowa (około 1 – 1,5 kg) czosnek cebula 2 puszki pomidorów czarne oliwki kapary bazylia świeża bazylia   Więcej ...

Szybki chleb na zakwasie. Nie ma głębi smaku dojrzewającego nocnego ciasta chlebowego ale jak na chleb na zakwasie, który upieczecie w ciągu 4 – 5 godzin jest super. Z poniższej proporcji upieczecie dwa małe bochenki. Kto jest twórcą przepisu – przykro mi nie wiem. Do wyjściowej proporcji mąki i zakwasu dodawałam składniki   Więcej ...

Categories: pieczywo, SLAJD

Kto ich nie zna? Przetrwały wieki w niezmienionej formie. Można je wypiekać z różnych rodzajów mąki, dodawać rozmaite smakowe dodatki. Zasada jest jedna: ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, napowietrzone. Aby było elastyczne wyrabiamy je min. 15 minut i formujemy cieniutki placuszek. Pieczemy w piecu, na suchej patelni lub na   Więcej ...

Categories: pieczywo, SLAJD

Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Przyrządzano je z warzyw, roślin dzikich z dodatkiem jajka czy śmietany – niewiele się to zmieniło przez wieki. Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej są   Więcej ...

Categories: Dania bez mięsa, Obiad, SLAJD, zupy

Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam szmaciaków, które od 9 października 2014 zostały wykreślone z listy gatunków chronionych. Grzyb wielu imion – płaskorz, sorokop, siedzuń, siedź, kozia   Więcej ...

Pierwszy raz ukisiłam je w ubiegłym roku. Tak sobie, bez przekonania – po prostu nie miałam już co zrobić z pomidorami. Wrzuciłam do słoika gałązki bazylii, które zostały mi po oderwaniu listków do pomidorów w oleju i połamane, zeschnięte badyle kopru. Solanka na tzw. oko, czosnek, liść laurowy i ziele. Odstawiłam   Więcej ...

Categories: przetwory, SLAJD

Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo – pierwsza próba. Chłodnik z pomidorów. Składniki: 6 dużych pomidorów 1 mały pomidor ok. 2 szklanek malin 4 ząbki   Więcej ...

Ogórecznik to jednoroczna roślina o grubych łodygach i dużych liściach. W okresie kwitnienia ma mnóstwo błękitnych kwiatków o kształcie gwiazdek. Jadalne są pędy, młode liście i kwiaty. Tylko świeże – suszone tracą smak. Liście mają ogórkowy posmak i są lekko słone, dlatego należy uważać przy soleniu potraw z ogórecznikiem. Dawniej   Więcej ...

Categories: Dania bez mięsa, Obiad, SLAJD, zupy

W sezonie szparagowym zawsze uzbieram obłamywane końcówki, których oczywiście szkoda mi wyrzucić. Wykorzystuję je do bulionu, który doda smaku zupie szparagowej.  Z kremem szparagowym jest jeden problem – włókienka! Choćby długo blendować zawsze zostaną. Jedyny sposób to przetarcie przez bardzo gęste sito. A co jeśli nam się zwyczajnie nie chce?   Więcej ...

Categories: Bez kategorii

Sernik wcale nie musi być słodki. Wytrawna wersja świetnie sprawdza się latem mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i ziół. To prosta potrawa, nie wymaga kunsztu kulinarnego a na stole prezentuje się okazale. W towarzystwie ciekawej sałatki może zachwycić najbardziej wymagających biesiadników. Z poniższej proporcji upieczecie blaszkę tzw. keksówkę.   Więcej ...

Nie ma co,  jest super chlebek. Zaskoczył mnie. Rzadko kiedy udaje się coś idealnie od pierwszego razu. Jest pięknie wyrośnięty, z wyraźnie kwasowym smakiem. Jeśli ktoś jest na bezglutenowej diecie marzy o smaku takiego chleba. Dobrze się przechowuje i można go kroić nawet na cienkie kromeczki. Przygotowanie tego chleba wymaga   Więcej ...

Categories: Bez kategorii

W tym roku rozpoczęłam sezon przetworów niespodziewanie wcześnie. Tak wyszło. Nic nie poradzę, że jak widzę jakąś roślinę rozpoczyna się niekontrolowany proces myślowy, który kończy się w słoiku, garnku lub piekarniku. Nie panuję nad tym. Pocieszam się, że to przynajmniej nie jest groźne dla otoczenia. Chociaż ostatnio dowiedziałam się, że   Więcej ...

Categories: przetwory

Zastanawiałam się co z buraka lubię bardziej górę czy dół? Wyszedł mi remis. Zimą dół jest niezbędny, wiosną góra. Świeżutkie liście botwiny smakują cudownie w zupie, sałatkach, w tartach, zapiekankach czy duszone na jarzynkę. Są też świetnym farszem do pierogów, rolad czy knedli. Dzisiaj połączymy ciasto z indyjskich roladek Alu patra   Więcej ...

Categories: SLAJD

Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec – tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak  rok i znów mam ochotę je piec! Składniki na trzy rolady: 450 g mąki pszennej 150 g masła 150 ml   Więcej ...

Zdecydowanie smaczniejsza wersja tradycyjnych klusek z makiem. Jako nadzienia używam masę makową, którą przygotowuję do makowców. Dopuszczam jednak użycie gotowej masy z puszki. Należy ją jedynie poddać małemu liftingowi tj. dodać orzechów, skórki pomarańczowej czy migdałów. Sos malinowy robimy z przesmażonych i przetartych przez sito malin. Mogą być to maliny   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale  jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek  jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Lubię karpia i koniec. Możecie mówić, że to podła ryba, że śmierdzi mułem, że ości ma mnóstwo – nie przekonacie mnie. Na muł jest niezawodny sposób a z ośćmi też można sobie poradzić. Wystarczy nauczyć się filetować ryby (co przyda się nie tylko na święta). Tym, którzy nie mają takich   Więcej ...

Categories: boże narodzenie, ryby

Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂 Składniki: filet z pstrąga szklanka wytrawnego białego wina szklanka wody 3 łyżki octu winnego (np. jabłkowy) 2 duże łyżki miodu   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Dziwnie brzmi? Niekoniecznie. Powidła robię sama. W tym roku zrobiłam anyż z cynamonem i kardamonowe. Nie są to słodkie powidła do jakich się przyzwyczailiśmy w dzieciństwie – cukru dodaję niewiele. Są idealną, aromatyczną bazą do słodko – kwaśnego sosu do śledzi. W związku z tym, że nie posiadacie moich powideł   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Nie ma barszczu bez uszek. Każdy to wie. Uszka na Wigilii muszą być. Najsmaczniejsze są z grzybami leśnymi i takie właśnie zrobimy, malutkie na jeden kęs – takie lubię najbardziej. Nie ważne ile czasu spędzę przy lepieniu. Uszka robię zazwyczaj dzień lub dwa przed Wigilią, na spokojnie, gdyż zwyczajnie i   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju. Składniki do kiszenia: 1 kg buraków główka czosnku   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas to cotygodniowe święto rozpoczynające się w piątek po zachodzie słońca i kończące w sobotę o   Więcej ...

Categories: wypieki

Pięknie wygląda w słoiku, przyznacie. Świetna do sałatek i mięs, jako słodko – winny przerywnik. Dynia ma tą niewątpliwą zaletę, że można ją odłożyć na sam koniec sezonu przetworowego i zabrać się za nią na spokojnie i należytą celebrą 🙂 Składniki: dynia (u mnie zwykła polska) ocet jabłkowy cukier sól   Więcej ...

Categories: przetwory

Długo dojrzewający piernik staropolski to ciasto dla cierpliwych. Nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba jedynie podejść do sprawy na poważnie. Bo taki piernik to nie byle co! Trzeba mieć pod ręką kalendarz (papierowy czy też cyfrowy) i dokładnie rozpisać co kiedy robimy. Pierwszy etap to czas leżakowania od momentu zagniecenia   Więcej ...

Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie!   Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej kilka dużych pieczarek garść suszonych moreli garść orzechów (włoskich lub ziemnych) świeży   Więcej ...

Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i  sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny podawane są ze śmietaną, kawiorem i  łososiem w towarzystwie świeżego kopru. Dzisiaj jednak będzie inaczej.   Więcej ...

To nie żart ani pomyłka. Wątróbkę lubi cała moja rodzina i często ją przyrządzam. Jest pyszna z dodatkiem karmelizowanych jabłek i ogórków kiszonych. Pomyślałam, że skoro tak, to dlaczego nie poszaleć z eksperymentami? Warto się odważyć! Składniki: 2 duże jabłka 200 g wątróbki z kurcząt pół szklanki orzechów włoskich pół   Więcej ...

Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto. Składniki do sałatki: pomidory – najlepiej możliwie najwięcej rodzajów i kolorów (np. po jednym z pięciu rodzajów) rukola Składniki do pesto:   Więcej ...

Categories: sałatki

Piekarnik szumi niezmiennie od dwóch dni. Kolejne kilogramy pomidorów się suszą. Ile bym ich nie zrobiła i tak będzie mało. Wszyscy je uwielbiamy. Suszenie ich nie jest trudne lecz długotrwałe, należy uzbroić się w cierpliwość. Suszenie w piekarniku trwa 5-6 godzin. Wymaga też silnej woli bo objętości jakie uzyskujemy po   Więcej ...

Categories: przetwory

Jestem kontenta.  Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie 😉 Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla prawdziwków. Jeśli są duże ale zdrowe to kapelusz tnę na części i do marynaty. W zasadzie oddzielnie robię   Więcej ...

Categories: przetwory

Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem w dziesiątkę.   Składniki: ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki   Więcej ...

Categories: SLAJD

Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu polubiłam wyroby z koziego mleka. Do niedawna sądziłam, że kozie sery nie są dla mnie.   Więcej ...

Categories: śniadanie

Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam tartę dla kilku osób, potrzebowałam więc dużej blachy a moje blaszki do tart są małe.   Więcej ...

Categories: Dania główne

Czas robienia przetworów ruszył pełną parą. Szukając na targu odpowiednich do marynowania ogórków znalazłam korniszony. Malutkie ogóreczki, nie większe niż 3 cm. Bardzo się cieszę. Nie mogłam takich znaleźć od dwóch lat. Korniszony przygotowuję w zasadzie tak samo jak duże ogórki, są tylko ładniejsze:) Małe cacuszka, w malutkich słoiczkach. Jak   Więcej ...

Categories: przetwory

Najlepsza na wędzonych kościach np. żeberkach. Bardzo konkretna o zdecydowanym smaku. Składniki: wędzone żeberko 150 g plaster wędzonego boczku marchewka mała pietruszka szklanka ugotowanego bobu liść lubczyku liść laurowy ziele angielskie ziarna kolendry sól, pieprz Żeberko gotujemy do miękkości w dwóch litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami   Więcej ...

Categories: Obiad

Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku  jeden dojrzały pomidor olej sól, pieprz Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie   Więcej ...

Categories: Dania główne, kolacja, Obiad

Guacamole to salsa na bazie awokado. Awokado musi być dojrzałe. W związku z tym, że awokado nie jest podstawowym składnikiem diety w naszej strefie klimatycznej, nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Kolor skórki niewiele nam powie, bo są różne odmiany i owoc ten może być ciemnozielony i jasnozielony. Ja sprawdzam czy   Więcej ...

Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny,  sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem   Więcej ...

Składniki: 2 kg małych ogórków duża wiązka kopru (najlepiej z kwiatostanami) główka czosnku 2-3 korzenie chrzanu opakowanie białej gorczycy 3-5 liści laurowych 2 l wody 2 łyżki soli kuchennej opcjonalnie kilka liści czarnej porzeczki lub dębu Ogórki dokładnie myjemy. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do ostygnięcia. Chrzan obieramy ze   Więcej ...

Categories: Przekąski

Już widzę te wykrzywione miny gdy powiem, że jest to sałatka z włoskim salcesonem. W zasadzie trudno się dziwić. Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować prawdziwego, odpowiednio przygotowanego salcesonu a jedynie podłej jakości wyrobu pod szyldem „pies pomielony z budą” będzie się krzywił. Tym bardziej zachęcam, aby znajomość z salcesonem   Więcej ...

Categories: kolacja, Przekąski, sałatki

Zielone szparagi duszone w maśle z delikatną jajecznicą na grzance – idealne śniadanie! Składniki: 6 szparagów 4 jajka masło serek mascarpone szczypiorek pomidor sól, pieprz Szparagi dusimy na maśle z solą i pieprzem ok. 5 min. Pomidor kroimy na pół i dusimy razem ze szparagami. W tym czasie przygotowujemy grzanki   Więcej ...

Bardzo proste i szybkie danie a smak wykwintny. Świetnie smakuje z bagietką lub ciepłą pitą. Składniki: pęczek zielonych szparagów masło miód musztarda francuska dwa ząbki czosnku sól, pieprz Szparagi dusimy na dwóch łyżkach masła z solą i pieprzem. Gdy są już prawie miękkie dodajemy pokrojony czosnek (lub wrzucamy na patelnię   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl