Autor: magda, maj - 15 - 2014, Dania bez mięsa, kolacja, Przekąski, śniadanie
Składniki
  • 6 szparagów
  • 4 jajka
  • masło
  • serek mascarpone
  • szczypiorek
  • pomidor
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 2 osób

Zielone szparagi duszone w maśle z delikatną jajecznicą na grzance – idealne śniadanie!

SZPARAGIzjajecznica7558

Składniki:

  • 6 szparagów
  • 4 jajka
  • masło
  • serek mascarpone
  • szczypiorek
  • pomidor
  • sól, pieprz

Szparagi dusimy na maśle z solą i pieprzem ok. 5 min. Pomidor kroimy na pół i dusimy razem ze szparagami. W tym czasie przygotowujemy grzanki (w tosterze lub piekarniku) oraz jajecznicę Gordona Ramsaya. Uwielbiam taką kremową delikatną jajecznicę. Do rondelka z grubym dnem wbijamy jajka i dodajemy dużą łyżkę masła. Ogrzewamy na małym ogniu  mieszając – robię to małą rózgą tak jest najwygodniej. Gdy jajka zaczynają się ścinać zdejmujemy na chwilę z ognia, mieszamy i znów stawiamy. Chodzi o to by jajka nie ścięły się w duże grudy lecz w półpłynną masę. Gdy masa zgęstnieje dodajemy dużą łyżkę mascarpone i mieszamy. Można dodawać gęsty jogurt ale delikatny mascarpone bardziej mi odpowiada. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Na grzance układamy szparagi a na nich jajecznicę. Do tego duszony pomidor. Pycha

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl