- 6 szparagów
- 4 jajka
- masło
- serek mascarpone
- szczypiorek
- pomidor
- sól, pieprz

Zielone szparagi duszone w maśle z delikatną jajecznicą na grzance – idealne śniadanie!
Składniki:
- 6 szparagów
- 4 jajka
- masło
- serek mascarpone
- szczypiorek
- pomidor
- sól, pieprz
Szparagi dusimy na maśle z solą i pieprzem ok. 5 min. Pomidor kroimy na pół i dusimy razem ze szparagami. W tym czasie przygotowujemy grzanki (w tosterze lub piekarniku) oraz jajecznicę Gordona Ramsaya. Uwielbiam taką kremową delikatną jajecznicę. Do rondelka z grubym dnem wbijamy jajka i dodajemy dużą łyżkę masła. Ogrzewamy na małym ogniu mieszając – robię to małą rózgą tak jest najwygodniej. Gdy jajka zaczynają się ścinać zdejmujemy na chwilę z ognia, mieszamy i znów stawiamy. Chodzi o to by jajka nie ścięły się w duże grudy lecz w półpłynną masę. Gdy masa zgęstnieje dodajemy dużą łyżkę mascarpone i mieszamy. Można dodawać gęsty jogurt ale delikatny mascarpone bardziej mi odpowiada. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Na grzance układamy szparagi a na nich jajecznicę. Do tego duszony pomidor. Pycha
Ciesz się Smakiem!