Sezon na dzikusy w pełni. Dzikie jadalne rośliny oczywiście. Wszystko co zielone już wyrosło, nie ma wątpliwości co do oznaczania gatunków. Najwyższy czas na chrupanie zieloności. Na dodatek zielone szparagi i młode buraczki. Ślinka cieknie 🙂 Dla tych, co myślą że taką sałatką nie można się najeść dodamy malutkie serowe Więcej ...
W sezonie szparagowym zawsze uzbieram obłamywane końcówki, których oczywiście szkoda mi wyrzucić. Wykorzystuję je do bulionu, który doda smaku zupie szparagowej. Z kremem szparagowym jest jeden problem – włókienka! Choćby długo blendować zawsze zostaną. Jedyny sposób to przetarcie przez bardzo gęste sito. A co jeśli nam się zwyczajnie nie chce? Więcej ...
Sernik wcale nie musi być słodki. Wytrawna wersja świetnie sprawdza się latem mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i ziół. To prosta potrawa, nie wymaga kunsztu kulinarnego a na stole prezentuje się okazale. W towarzystwie ciekawej sałatki może zachwycić najbardziej wymagających biesiadników. Z poniższej proporcji upieczecie blaszkę tzw. keksówkę. Więcej ...
Ciasto filo czyli po grecku liść. Cieniutkie jak listek. Powszechnie używane właśnie w Grecji, Turcji, Libanie. Spotykane również w kuchni bałkańskiej. Dzięki obojętnemu smakowi nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Można smażyć i piec. Wyrabia się je z białej mąki z niewielką ilością wody, oleju i soli Więcej ...
Nie bawię się tak! Nie o taką wiosnę nam chodziło! Mokro to rozumiem, roślinki potrzebują wilgoci, ale czy musi być tak zimno? Moje sadzonki ledwo rosną na balkonie, co wieczór zastanawiam się czy czasem nie zabrać ich do domu. One się hartują ale ja choruję. Przeziębiłam się na dobre buuuuu Więcej ...
Zazwyczaj do szparagów używa się białego wina ale miałam przeczucie, że do białych czerwone wino będzie pasować. Składniki: pęczek białych szparagów masło 200 ml czerwonego wina małe grzanki liście ruccoli parmezan Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, odciąć główki resztę pokroić na kawałki. Dusić na maśle z solą i pieprzem. Po Więcej ...
Przepis jakich wiele. Ale to szybka i pyszna przekąska. Składniki: ciasto francuskie gotowe szparagi zielone i białe – 15 – 20 szt. łosoś wędzony szynka szwarcwaldzka lub jakakolwiek inna Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki, gotujemy 5 min. Białe zawijamy w szynkę, zielone w łososia. Tak przygotowane zawijamy w pokrojone na Więcej ...
Zielone szparagi duszone w maśle z delikatną jajecznicą na grzance – idealne śniadanie! Składniki: 6 szparagów 4 jajka masło serek mascarpone szczypiorek pomidor sól, pieprz Szparagi dusimy na maśle z solą i pieprzem ok. 5 min. Pomidor kroimy na pół i dusimy razem ze szparagami. W tym czasie przygotowujemy grzanki Więcej ...
Bardzo proste i szybkie danie a smak wykwintny. Świetnie smakuje z bagietką lub ciepłą pitą. Składniki: pęczek zielonych szparagów masło miód musztarda francuska dwa ząbki czosnku sól, pieprz Szparagi dusimy na dwóch łyżkach masła z solą i pieprzem. Gdy są już prawie miękkie dodajemy pokrojony czosnek (lub wrzucamy na patelnię Więcej ...