Autor: magda, cze - 6 - 2016, deser, SLAJD, Słodkości, wypieki
Składniki
  • 120 g maki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • jajko
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
Kuchnia: Czas: 45 min. Dla: 2 - 3 osób

Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami.

Tartaletki_z_truskawkami_01510

Składniki na ciasto około 12 tartaletek:

  • 120 g maki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • jajko
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru

Mąki i cukier mieszamy, zimne masło siekamy w naczyniu z mąką i cukrem na drobno lub rozcieramy je palcami zagarniając mąkę. Jajko dodajemy na końcu i sklejamy ciasto w kulę. Chłodzimy je w lodówce około godziny. Ciasto możemy przygotować sobie wcześniej – nawet poprzedniego dnia, dobrze schłodzone łatwiej formować. Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na około 4 mm podsypując odrobinę mąki (najlepiej bezglutenowej: ryżowa lub ziemniaczana). Wykładamy nim posmarowane olejem foremki, dociskamy ciasto do boków i wkładamy wyłożone foremki do lodówki. Jeśli jest tak ciepło, że ciasto rozpływa się w dłoniach i ciężko Wam wylepić foremki – włóżcie ciasto do nich delikatnie i schłodźcie, na zimno na pewno je uformujecie. Gdy wyłożone foremki się chłodzą można przygotować wypełnienie.

Składniki wypełnienia:

  • około 200 – 250 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 jaj średnich lub 4 duże
  • wanilia lub ekstrakt waniliowy
  • 3 łyżki skrobi (ziemniaczana, tapioka, kukurydziana)

Rabarbar obieramy z wąsów i kroimy na kawałki około 1 cm. W rondelku zasypujemy cukrem i smażymy około 15 minut aż rabarbar będzie miękki. W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuszczamy łyżkę skrobi i dodajemy do rabarbaru, chwilkę gotujemy. Studzimy. Dużo prościej jest użyć gotowej konfitury. Wystudzoną masę rabarbarową mieszamy ze śmietanką i jajkami i skrobią. Staramy się mieszać – nie ubijać. Dosładzamy jeśli trzeba – ja bym tego nie robiła – tartaletki udekorujemy słodką śmietanką. Mieszanką wypełniamy foremki z ciastem i pieczemy w temp. 180°C około 20 – 30 minut – mieszanka ma się ściąć a ciasto zrumienić. Tartaletki studzimy. Śmietankę 30% ubijamy z cukrem. Dekorujemy nią wystudzone tartaletki i układamy truskawki. Mniam 🙂

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
TARTALETKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl