- 120 g maki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- jajko
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami.
Składniki na ciasto około 12 tartaletek:
- 120 g maki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- jajko
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
Mąki i cukier mieszamy, zimne masło siekamy w naczyniu z mąką i cukrem na drobno lub rozcieramy je palcami zagarniając mąkę. Jajko dodajemy na końcu i sklejamy ciasto w kulę. Chłodzimy je w lodówce około godziny. Ciasto możemy przygotować sobie wcześniej – nawet poprzedniego dnia, dobrze schłodzone łatwiej formować. Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na około 4 mm podsypując odrobinę mąki (najlepiej bezglutenowej: ryżowa lub ziemniaczana). Wykładamy nim posmarowane olejem foremki, dociskamy ciasto do boków i wkładamy wyłożone foremki do lodówki. Jeśli jest tak ciepło, że ciasto rozpływa się w dłoniach i ciężko Wam wylepić foremki – włóżcie ciasto do nich delikatnie i schłodźcie, na zimno na pewno je uformujecie. Gdy wyłożone foremki się chłodzą można przygotować wypełnienie.
Składniki wypełnienia:
- około 200 – 250 g rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 5 jaj średnich lub 4 duże
- wanilia lub ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki skrobi (ziemniaczana, tapioka, kukurydziana)
Rabarbar obieramy z wąsów i kroimy na kawałki około 1 cm. W rondelku zasypujemy cukrem i smażymy około 15 minut aż rabarbar będzie miękki. W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuszczamy łyżkę skrobi i dodajemy do rabarbaru, chwilkę gotujemy. Studzimy. Dużo prościej jest użyć gotowej konfitury. Wystudzoną masę rabarbarową mieszamy ze śmietanką i jajkami i skrobią. Staramy się mieszać – nie ubijać. Dosładzamy jeśli trzeba – ja bym tego nie robiła – tartaletki udekorujemy słodką śmietanką. Mieszanką wypełniamy foremki z ciastem i pieczemy w temp. 180°C około 20 – 30 minut – mieszanka ma się ściąć a ciasto zrumienić. Tartaletki studzimy. Śmietankę 30% ubijamy z cukrem. Dekorujemy nią wystudzone tartaletki i układamy truskawki. Mniam 🙂
Ciesz się Smakiem!