Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami. Składniki na ciasto około 12 tartaletek: 120 g maki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 120 g masła jajko 3 Więcej ...
Jakiego Waltera zapytacie? Waltera Mitty. Walter to główny bohater filmu „Sekretne życie Waltera Mitty”. Niewiele brakowało a bym ten film przeoczyła, zajawki nie prezentowały się obiecująco. Obejrzałam go tylko ze względu na to, że gra w nim Sean Penn. Rzadko mi się zdarza aby film wywołał mi na twarzy tzw. Więcej ...
Sernik wcale nie musi być słodki. Wytrawna wersja świetnie sprawdza się latem mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i ziół. To prosta potrawa, nie wymaga kunsztu kulinarnego a na stole prezentuje się okazale. W towarzystwie ciekawej sałatki może zachwycić najbardziej wymagających biesiadników. Z poniższej proporcji upieczecie blaszkę tzw. keksówkę. Więcej ...
Amarantus czyli szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był podstawą wyżywienia Inków, Azteków i Majów , świętą rośliną. Mielone ziarna używano do przyrządzania tortilli i napojów a liście i pędy jadano jak warzywo. Przez konkwistadorów uznany za szatańskie ziele zapewne z tego powodu iż w czasach wojny do amarantusowych Więcej ...
Zdecydowanie smaczniejsza wersja tradycyjnych klusek z makiem. Jako nadzienia używam masę makową, którą przygotowuję do makowców. Dopuszczam jednak użycie gotowej masy z puszki. Należy ją jedynie poddać małemu liftingowi tj. dodać orzechów, skórki pomarańczowej czy migdałów. Sos malinowy robimy z przesmażonych i przetartych przez sito malin. Mogą być to maliny Więcej ...
Szybkie ciasto na niedzielny deser. Jeśli macie w ogródku krzaki agrestu lub porzeczki w piętnaście minut nazrywacie owoców. Składniki na blachę 25/30 cm: 250 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 – 900 g owoców do Więcej ...