Truskawka to inaczej poziomka ananasowa, powstała w wyniku krzyżówki dwóch odmian poziomek. Truskawki zawierają witaminy, minerały, pektyny (obniżające poziom cholesterolu i neutralizujące substancje toksyczne) oraz fitocyty o właściwościach bakteriobójczych. Są też niskokaloryczne – 100 g to ok. 40 kcal. Ciekawostką jest, że to co nazywamy owocem i zjadamy ze smakiem tak na prawdę owocem nie jest. Botanicznie jest to przerośnięte dno kwiatowe a owocami są te małe twarde łezki.
Dno kwiatowe czy owoc – dla mnie nie ma znaczenia – jak tylko pojawiają się na straganach przechodzę na dietę truskawkową. Zazwyczaj wygląda to tak, że na początku sezonu zjadamy truskawki same lub ze śmietaną. Po zaspokojeniu pierwszego „truskawkowego głodu” zaczynam szukać przepisów i eksperymentować. Potem czas na koktajle a następnie przetwory na zimę.
Jeśli są wśród Was Truskawkożercy napiszcie jakie są Wasze ulubione dania z tymi cudownymi owocami.
Owocnego sezonu truskawkowego i Cieszcie się Smakiem!