Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami. Składniki na ciasto około 12 tartaletek: 120 g maki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 120 g masła jajko 3   Więcej ...

Categories: deser, SLAJD, Słodkości, wypieki

Podpatrzyłam je min. na stronie mojewypieki.com. Kruche ciasteczka, które możemy przystroić jak nam się podoba lub nie dekorować wcale. Na prawdę są przestrzenne. Zobaczcie jak się to robi. Składniki: 180 g masła 180 g cukru pudru 350 g mąki 1 jajko szczypta soli Zagniatamy kruche ciasto czyli do mąki, soli i   Więcej ...

Mięciutkie – od razu można zjadać. Pierniczki dzielę na dwa rodzaje: te które są do ozdoby i te do jedzenia. Te do jedzenia nie mogą mieć na sobie tony lukru, za to muszą być pysznie nadziane. Na warsztatach mieliśmy konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasto na podstawie przepisu Hanny Szymanderskiej ale trochę pozmieniałam.   Więcej ...

Wiem, że są pracochłonne. Jeśli ktoś nie lubi takiej galanterii może upiec jedną dużą tartę. Ja lubię dziecięce zabawy i często je piekę, zwłaszcza zimą, gdy cytrusy są najbardziej dojrzałe. Kakaowy, kruchy spód i mocno cytrynowe wypełnienie – pyszne połączenie. Z podanej ilości upieczecie 6-7 tartaletek o średnicy 5 cm   Więcej ...

Categories: Słodkości, wypieki

Pisałam już wielokrotnie: uwielbiam najstarszą z książek na mojej półce. Mowa oczywiście o „Praktycznym Kucharzu Warszawskim”. Czasem otwieram ją na pierwszej lepszej stronie – wybór losowy zazwyczaj kończy się to marszem do kuchni 🙂 Dzisiaj  myśląc o nadchodzącym tłustym czwartku szukałam inspiracji. Pączki, pączki, faworki, oponki. Porcja solidnych porad od   Więcej ...

Categories: Ciasteczka, Słodkości

W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie „dundee cake”. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę 🙂 Składniki: 200 g masła 200 g cukru 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 6 dużych jaj 200   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Szybkie ciasto na niedzielny deser. Jeśli macie w ogródku krzaki agrestu lub porzeczki w piętnaście minut nazrywacie owoców. Składniki na blachę 25/30 cm: 250 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 – 900 g owoców do   Więcej ...

Categories: SLAJD, Słodkości

Uwielbiane przez moją rodzinę. Znikają błyskawicznie w towarzystwie hektolitrów zimnego mleka. Szczerze mówiąc dopóki pierwszy raz sama nie upiekłam nie lubiłam jagodzianek.  Pamiętałam smak jagodzianek kupowanych w sklepie. Wszystkie były dla mnie za suche, zapychające –  a mleka nie znoszę brr! Moje bułeczki są wilgotne, puszyste i mocno nadziane owocami.   Więcej ...

Upały +  truskawki= Semifredo! Włoski deser mrożony. Bardzo prosty w wykonaniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 50 ml mleka 200 ml śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g czekolady 500 g dojrzałych truskawek 50 ml likieru (owocowy lub amaretto) Truskawki rozdrabniamy (blender) i dodajemy likier. Mascarpone, śmietanę, mleko i   Więcej ...

Categories: Słodkości

Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy  placek do lodówki. Składniki na lukier: białko kurze ok. 300 g cukru pudru kilka kropli soku cytrynowego Ważne przy sporządzaniu lukru królewskiego jest to, aby białka nie ubić na pianę. Pęcherzyki powietrza zawarte w pianie   Więcej ...

Mazurki to moje ulubione ciasta. Kruchy spód i kolorowe polewy przystrajane bakaliami, lukrem i czekoladą. Przygotowuję spody wcześniej aby mieć czas na zabawę z dekorowaniem – w mazurkach wygląd jest tak samo ważny jak smak! Składniki na proste ciasto: 300 g mąki 150 g margaryny 80 g cukru 1 jajko   Więcej ...

Zwane też biscotti di Prato ( biszkopty z Prato). Zna je każdy, kto był w Toskanii. Je się je maczane w kawie lub winie.  Dzięki dwukrotnemu wypiekaniu, przetrzymywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Niestety nie dane mi było sprawdzenie czy to prawda – zniknęły tego samego dnia:) Może Wam   Więcej ...

Categories: Ciasteczka, SLAJD, Słodkości

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl