Autor: magda, kwi - 8 - 2014, Ciasteczka, SLAJD, Słodkości
Składniki
  • ok. 150 - 200 g migdałów (całych!)
  • 500 g mąki
  • 4 jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka olejku waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
Kuchnia: Czas: 60 min min. Dla: 20 - 30 szt. osób

Zwane też biscotti di Prato ( biszkopty z Prato). Zna je każdy, kto był w Toskanii. Je się je maczane w kawie lub winie.  Dzięki dwukrotnemu wypiekaniu, przetrzymywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Niestety nie dane mi było sprawdzenie czy to prawda – zniknęły tego samego dnia:) Może Wam się uda?

CANTUCCINI6351

Składniki:

  • ok. 150 – 200 g migdałów (całych!)
  • 500 g mąki
  • 4 jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka olejku waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny

Suche składniki połączyć. Jaja rozkłócić, masło roztopić. Mokre składniki połączyć z suchymi zagniatając jak ciasto kruche. Migdały można obrać ze skórki ale osobiście uważam, że nie ma sensu. Jeśli jednak ktoś ma życzenie to robi się to tak: migdały wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 15 min. w temp. 180°C, następnie wsypać do foliowego woreczka i zawiązać – poczekać aż zaparują – wtedy skórka zejdzie bez problemu. Można też zalać migdały gorącą wodą i poczekać aż skórka zacznie schodzić pod palcami. Ciasto podzielić na trzy części i uformować rozpłaszczone wałki.  Piec je na blasze z papierem 30 min. w temp. 175°C. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Wystudzone pokroić na szerokość ok. 15 mm, piec powtórnie  z obu stron po ok. 15 mim. w 150 °C.

Miłego pieczenia i Ciesz się Smakiem!

Comments are closed.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl