Autor: magda, gru - 17 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml rumu
  • 6 dużych jaj
  • 200 g rodzynek
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 2-3 krople aromatu rumowego
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 6-10 osób

W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie „dundee cake”. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę 🙂

keks9696

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml rumu
  • 6 dużych jaj
  • 200 g rodzynek
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 2-3 krople aromatu rumowego

Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy nasionka. Masło miksujemy z cukrem, wanilią, solą i rumem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Z odważonej maki odjąć 2-3 łyżki i obtoczyć nimi bakalie (przemieszać). Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem. Dodawać do zmiksowanej masy partiami i krótko mieszać na niskich obrotach miksera. Na końcu dodać bakalie i przemieszać. Piec w dużej keksówce lub tortownicy o śr.24 cm, wykładając papierem do pieczenia i smarując boki tłuszczem. Ciasto dużo rośnie, dlatego w formie nie powinno sięgać wyżej niż do 3/4 jej wysokości. Ciasto pieczemy długo, bo 1 – 1,5 godziny w temp. 160 – 170 °C. Jeśli zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka. Po ostudzeniu można polać lukrem (składniki ucieramy aż do uzyskania zwartej masy) i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową lub bakaliami.

Ciesz się Smakiem!

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl