- 200 g masła
- 200 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml rumu
- 6 dużych jaj
- 200 g rodzynek
- 100 g migdałów w płatkach
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- szczypta soli
- laska wanilii
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 2-3 krople aromatu rumowego

W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie „dundee cake”. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę 🙂
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml rumu
- 6 dużych jaj
- 200 g rodzynek
- 100 g migdałów w płatkach
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- szczypta soli
- laska wanilii
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 2-3 krople aromatu rumowego
Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy nasionka. Masło miksujemy z cukrem, wanilią, solą i rumem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Z odważonej maki odjąć 2-3 łyżki i obtoczyć nimi bakalie (przemieszać). Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem. Dodawać do zmiksowanej masy partiami i krótko mieszać na niskich obrotach miksera. Na końcu dodać bakalie i przemieszać. Piec w dużej keksówce lub tortownicy o śr.24 cm, wykładając papierem do pieczenia i smarując boki tłuszczem. Ciasto dużo rośnie, dlatego w formie nie powinno sięgać wyżej niż do 3/4 jej wysokości. Ciasto pieczemy długo, bo 1 – 1,5 godziny w temp. 160 – 170 °C. Jeśli zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka. Po ostudzeniu można polać lukrem (składniki ucieramy aż do uzyskania zwartej masy) i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową lub bakaliami.
Ciesz się Smakiem!