Lukier królewski:
- białko kurze
- ok. 300 g cukru pudru
- kilka kropli soku cytrynowego
Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy placek do lodówki.
Składniki na lukier:
- białko kurze
- ok. 300 g cukru pudru
- kilka kropli soku cytrynowego
Ważne przy sporządzaniu lukru królewskiego jest to, aby białka nie ubić na pianę. Pęcherzyki powietrza zawarte w pianie pękają później tworząc nieładne dziurki. Do białka wsypujemy cukier partiami i miksujemy na najniższych obrotach, do otrzymania gęstej masy. Robię to jedną łapką miksera. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go sokiem z cytryny, jeśli zbyt rzadki dosypujemy cukru. Lukier może być biały jak i kolorowy. Barwnik dodaję do białka i mieszam do uzyskania koloru. Dekorujemy lukrem przy pomocy dekoratora, worka z dziurką lub buteleczki – jak komu wygodnie. Mój mazurek ubrałam w ciasteczkowe kwiatki. Często piekę takie mini ciasteczka w różnych kolorach – super ozdoby do deserów wszelakich.
Miłego pieczenia i Ciesz się smakiem!