Autor: grzegorz, kwi - 15 - 2014, Ciasteczka, Dania bez mięsa, Przekąski, Słodkości, wielkanoc
Składniki

Lukier królewski:

  • białko kurze
  • ok. 300 g cukru pudru
  • kilka kropli soku cytrynowego
Kuchnia: Czas: 150 min. Dla: 2 osób

Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy  placek do lodówki.

MAZUREK6997

Składniki na lukier:

  • białko kurze
  • ok. 300 g cukru pudru
  • kilka kropli soku cytrynowego

Ważne przy sporządzaniu lukru królewskiego jest to, aby białka nie ubić na pianę. Pęcherzyki powietrza zawarte w pianie pękają później tworząc nieładne dziurki. Do białka wsypujemy cukier partiami i miksujemy na najniższych obrotach, do otrzymania gęstej masy. Robię to jedną łapką miksera. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go sokiem z cytryny, jeśli zbyt rzadki dosypujemy cukru. Lukier może być biały jak i kolorowy. Barwnik dodaję do białka i mieszam do uzyskania koloru. Dekorujemy lukrem przy pomocy dekoratora, worka z dziurką lub buteleczki – jak komu wygodnie. Mój mazurek ubrałam w ciasteczkowe kwiatki. Często piekę takie mini ciasteczka w różnych kolorach – super ozdoby do deserów wszelakich.

Miłego pieczenia i Ciesz się smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl