- 250 g mąki krupczatki
- 250 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 700 - 900 g owoców
- do bezy: 5 białek, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szybkie ciasto na niedzielny deser. Jeśli macie w ogródku krzaki agrestu lub porzeczki w piętnaście minut nazrywacie owoców.
Składniki na blachę 25/30 cm:
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 700 – 900 g owoców
- do bezy: 5 białek, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wysypujemy na stolnicę lub do szerokiej miski. Masło obtaczamy w mące i siekamy na drobną kostkę mieszając z suchymi składnikami. Wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Staramy się nie podsypywać mąką, chyba że jest to konieczne. Z ciasta odcinamy 1/3 i dodajemy do niej kakao. Wyrabiamy ciemne ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto też foliujemy i chłodzimy w lodówce min.40 min. Foremkę wykładamy papierem, schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Widelcem robimy gęsto dziurki. Pieczemy w 180°C przez 10 – 15 min. Następnie studzimy. Owoce wysypujemy na podpieczony spód. Ubijamy bezę z 5 białek: białka ubijamy mikserem do sztywnej piany następnie partiami dodajemy przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na owoce. Na bezę ścieramy na grubej tarce kakaowe ciasto. Pieczemy w 180°C przez 40 min.
Ciesz się Smakiem!