Autor: magda, lip - 21 - 2014, Ciasteczka, Dania bez mięsa, Przekąski, śniadanie, Słodkości
Składniki
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka soli
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do owoców
  • ok. 300 g jagód lub innych owoców
Kuchnia: Czas: 150 min. Dla: 4 osób

Uwielbiane przez moją rodzinę. Znikają błyskawicznie w towarzystwie hektolitrów zimnego mleka. Szczerze mówiąc dopóki pierwszy raz sama nie upiekłam nie lubiłam jagodzianek.  Pamiętałam smak jagodzianek kupowanych w sklepie. Wszystkie były dla mnie za suche, zapychające –  a mleka nie znoszę brr! Moje bułeczki są wilgotne, puszyste i mocno nadziane owocami. Do nadzienia używam różnych owoców nie tylko jagód. Pyszne są z malinami, truskawkami i borówkami amerykańskimi. Spróbujcie.

JAGODZIANKA8488

Składniki na ok. 16 bułeczek:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka soli
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do owoców
  • ok. 300 g jagód lub innych owoców

Owoce płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy zaczyn: w  małej miseczce rozkruszamy drożdże i rozcieramy je z łyżką potrzebnego cukru. Dolewamy połowę z zagrzanego mleka i rozpuszczamy w nim drożdże. Przypominam, że temperatura mleka nie może przekraczać 40 °C. Dodajemy dwie łyżki mąki z odmierzonych 500 g i rozcieramy aby nie było grudek. Odstawiamy na ok. 20 min. Powinien wyrosnąć „grzybek”:) Rozpuszczamy masło i studzimy. Do sporej misy wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól,  dodajemy zaczyn, resztę mleka i jedno jajko. Zagniatamy ciasto. Do wstępnie zagniecionego dolewamy masło i zagniatamy aż masa je wchłonie. Ciasto wyjmujemy z misy na blat podsypujemy mąkę i zagniatamy jeszcze przez 10 – 15 minut zgodnie z moją teorią, że ciasto drożdżowe musi być dopieszczone:) Wkładamy do misy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości – do 1,5 godz.). Następnie dzielimy ciasto na 16 części robimy z nich kulki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie blaszki. Proponuję przygotować dwie – wykładamy je papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozwałkowujemy na równą grubość – nie muszą mieć równego kształtu i nie powinny być zbyt cienkie. Nakładamy owoce na środek placka (ile się tylko zmieści) i posypujemy łyżeczką cukru pudru. Sklejamy jak pierożek. Ciasto powinno się idealnie sklejać. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie aby nie wyciekał sok z owoców w trakcie pieczenia. Naszego pierożka odwracamy tak aby sklejenie było równo pod spodem, brzegi podwijamy też pod spód. Układamy na blasze w dużych odstępach bo sporo rosną. Odstawiamy na 45 min. Drugie z jajek rozkłócimy i smarujemy bułeczki.  Pieczemy w temp. 220 °C przez 15 minut.

Ciesz się Smakiem!

 

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
JAGODZIANKI - BUŁECZKI Z OWOCAMI
Opublikowano
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl