- 5 dużych, dojrzałych pomidorów
- 3 ogórki
- duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 3 laski selera naciowego
- pół papryczki chilli
- pęczek natki pietruszki
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- około 100 ml oliwy
- około 100 ml octu balsamicznego
Hiszpański chłodnik. Bardzo aromatyczny i pełen głębokich smaków. W zależności od regionu Hiszpanii jada się różne jego wersje z różnymi dodatkami: z grzankami, szynką, oliwkami, jajkami czy orzechami. Na ostro lub łagodnie. Można go podawać również w formie zblendowanego kremu. Gazpacho należy przygotować wcześniej – najlepiej wieczorem ma wtedy czas aby nabrać smaku a warzywa lekko się macerują – są miękkie ale pozostają miło chrupiące.
Składniki:
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów
- 3 ogórki
- duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 3 laski selera naciowego
- pół papryczki chilli
- pęczek natki pietruszki
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- około 100 ml oliwy
- około 100 ml octu balsamicznego
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Dopóki nie ma w sprzedaży dojrzałych, mięsistych pomidorów można używać pelati z puszki. Wszystkie składniki siekamy – wielkość cząstek zależy od Waszych upodobań. Mieszamy wszystkie składniki z oliwą i octem. Chłodzimy przez noc w lodówce. Podajemy jako zupę lub przystawkę z ulubionymi dodatkami.
Ciesz się Smakiem!