Zdrowe danie na obiad lub lunch do pracy. Smakuje na ciepło i jako pożywna sałatka. Idealna dla dbających o linię. Kasza bulgur z dużą ilością błonnika, potrzebnych witamin i mikroelementów. Pierś kurczaka grillowana bez tłuszczu. Zajadać i nie liczyć kalorii 🙂 Składniki: szklanka kaszy bulgur z vormicelli marchewka dwie laski Więcej ...
Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Przyrządzano je z warzyw, roślin dzikich z dodatkiem jajka czy śmietany – niewiele się to zmieniło przez wieki. Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej są Więcej ...
Zastanawialiście się kiedyś co zawiera popularna kostka rosołowa? Mogę Wam powiedzieć: chemię! Bez względu na producenta kostki, ziarenka czy inne przyprawy zawierają zazwyczaj: Sól kuchenną – sól kamienną lub morską producenci w procesie obróbki poddają suszeniu, dodają fluorku, jodku potasu, substancji antyzbrylających i wybielających. Tłuszcz roślinny – czyli utwardzony lub Więcej ...
O tym, że kasza jaglana to lekarstwo opowiadam od dawna wszędzie, gdzie tylko mogę. Okazuje się, że to za mało. Zatem napiszę. Jagły powstają z łuskanego ziarna prosa. Zawiera wprawdzie mniej białka i błonnika niż inne kasze ale pozostałe jej cechy w pełni to wynagradzają. Przede wszystkim jest zasadotwórcza więc działa Więcej ...
Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie Więcej ...
W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy Więcej ...
Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie! Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej kilka dużych pieczarek garść suszonych moreli garść orzechów (włoskich lub ziemnych) świeży Więcej ...
Zdałam sobie sprawę, że w euforii sezonowych warzyw zapominam o mięsie. Dlatego się poprawiam. Dzisiaj wołowina z fasolką mamut, marchewką i sezamem. Składniki: 300 g wołowiny b/k 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta) 3 marchewki cebula sezam jasny prażony sos sojowy ciemny sos rybny (jedna łyżka) pieprz olej Fasolę Więcej ...
Najlepsza na wędzonych kościach np. żeberkach. Bardzo konkretna o zdecydowanym smaku. Składniki: wędzone żeberko 150 g plaster wędzonego boczku marchewka mała pietruszka szklanka ugotowanego bobu liść lubczyku liść laurowy ziele angielskie ziarna kolendry sól, pieprz Żeberko gotujemy do miękkości w dwóch litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami Więcej ...
Moja babcia na Wielkanoc obowiązkowo robiła galaretę z wieprzowych nóżek. Pamiętam olbrzymie misy na stole. Do tego ocet lub chrzan. Dziś już się tak nie jada. Też robię galaretę ale w zdecydowanie odchudzonej formie. Mam też nadzieję, że moje dziecko będzie pamiętać kolorowe, wiosenne tymbaliki jak ja wspominam galaretę mojej Więcej ...
Marchewkową zupę pamiętam z dzieciństwa ale ta będzie inna. Będzie ostro i aromatycznie. Składniki: włoszczyzna (pietruszka, seler, cebula) marchew w ilości dwa razy więcej niż włoszczyzny imbir korzeń papryczka chilli świeża sól natka z pietruszki Włoszczyznę i marchew nastawiamy do gotowania. Pokrojona ugotuje się szybciej. Dodajemy sól lub kostkę rosołową Więcej ...