- kiszony podagrycznik ze szczawiem
- maślanka
- śmietana
- łyżka mąki
- marchew, cebula, czosnek
- zioła świeże: koper, tymianek, natka pietruszki
- ugotowana soczewica
- sól
Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Przyrządzano je z warzyw, roślin dzikich z dodatkiem jajka czy śmietany – niewiele się to zmieniło przez wieki. Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej są kwaśne polewki z kiszonych roślin lub zakwasu żytniego. Taką właśnie kwaśną polewkę z kiszonego podagrycznika i szczawiu zrobili moi kursanci w trakcie warsztatów kuchni słowiańskiej.
Warsztaty Kuchnia dawnych Słowian
Składniki:
- kiszony podagrycznik ze szczawiem
- maślanka
- śmietana
- łyżka mąki
- marchew, cebula, czosnek
- zioła świeże: koper, tymianek, natka pietruszki
- ugotowana soczewica
- sól
Podagrycznik i szczaw zebrałam na łąkach pod lasem. Pocięte drobno posoliłam a gdy puściły sok upchnęłam w słoju i zalałam gorącą wodą. Po pięciu dniach był już ukiszony. Słój przyniosłam na warsztaty. Moi warsztatowcze ugotowali bardzo smaczną polewkę. W garnku na kilku łyżkach oleju podsmażyli posiekaną cebulkę i marchew, wlali gorącą wodę i doprowadzili do wrzenia. Gdy marchew była już miękka dodali kiszonkę i ugotowaną wcześniej soczewicę. Doprawili solą i ziołami. Dodali maślankę (maślanka nie jest konieczna ale została nam po ubiciu masła). Śmietanę (prawdziwą wiejską od krowy 🙂 rozprowadzili mąką i zaprawili nimi polewkę. Była naprawdę smaczna!
Ciesz się Smakiem!
[…] POLEWKA Z KISZONYM PODAGRYCZNIKIEM I SZCZAWIEM […]