Autor: magda, paź - 16 - 2015, Dania bez mięsa, Obiad, SLAJD, zupy
Składniki
  • kiszony podagrycznik ze szczawiem
  • maślanka
  • śmietana
  • łyżka mąki
  • marchew, cebula, czosnek
  • zioła świeże: koper, tymianek, natka pietruszki
  • ugotowana soczewica
  • sól
Kuchnia: Czas: 20 min. Dla: 5 osób

Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Przyrządzano je z warzyw, roślin dzikich z dodatkiem jajka czy śmietany – niewiele się to zmieniło przez wieki. Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej są kwaśne polewki z kiszonych roślin lub zakwasu żytniego. Taką właśnie kwaśną polewkę z kiszonego podagrycznika i szczawiu zrobili moi kursanci w trakcie warsztatów kuchni słowiańskiej.

Warsztaty Kuchnia dawnych Słowian

ZUPA181054

Składniki:

  • kiszony podagrycznik ze szczawiem
  • maślanka
  • śmietana
  • łyżka mąki
  • marchew, cebula, czosnek
  • zioła świeże: koper, tymianek, natka pietruszki
  • ugotowana soczewica
  • sól

Podagrycznik i szczaw zebrałam na łąkach pod lasem. Pocięte drobno posoliłam a gdy puściły sok upchnęłam w słoju i zalałam gorącą wodą. Po pięciu dniach był już ukiszony. Słój przyniosłam na warsztaty. Moi warsztatowcze ugotowali bardzo smaczną polewkę. W garnku na kilku łyżkach oleju podsmażyli posiekaną cebulkę i marchew, wlali gorącą wodę i doprowadzili do wrzenia. Gdy marchew była już miękka dodali kiszonkę i ugotowaną wcześniej soczewicę. Doprawili solą i ziołami. Dodali maślankę (maślanka nie jest konieczna ale została nam po ubiciu masła). Śmietanę (prawdziwą wiejską od krowy 🙂 rozprowadzili mąką i zaprawili nimi polewkę. Była naprawdę smaczna!

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
POLEWKA Z KISZONYM PODAGRYCZNIKIEM I SZCZAWIEM
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

One Response so far.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl