Cykl warsztatów rozpoczęty. Spotkanie pierwsze to kuchnia wczesnośredniowiecznych Słowian. Pod lupę wzięliśmy wyniki badań z obiektu Grodzisko Żmijowiska. Na terenie zachodniej Lubelszczyzny w dolinie rzeki Chodelki już w 1965 roku archeolodzy odkryli pozostałości osad z X wieku. Od 2008 roku teren został kupiony od prywatnego właściciela i przeszedł pod opiekę Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu. Ekipa badaczy i zapaleńców dokonała częściowej rekonstrukcji osady tworząc udostępniony zwiedzającym skansen. W sezonie letnim odbywają się tam warsztaty i spotkania archeologiczne, lekcje pokazowe, festyny i wiele bardzo ciekawych działań. To co zafascynowało nas najbardziej to metoda jaką wykorzystują badacze tj. archeologia doświadczalna. Jest to stosunkowo młoda dyscyplina pozwalająca na podstawie wiedzy źródłowej i wyników badań archeologicznych odtworzyć fragment życia mieszkańców osady. Weryfikując teoretyczne ustalenia, chociaż niczego jednoznacznie nie udowadnia – pozwala zrozumieć ludzi i warunki ich życia. Kierownik projektu Piotr Lis wraz z żoną Hanną Lis posługując się tą metodą próbowali zrekonstruować, odtworzyć smaki i przepisy potraw jakie mogli jadać dawni mieszkańcy Żmijowisk. Książka ” Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” ich autorstwa jest świetną książką kucharską słowiańskich średniowiecznych smaków poszerzoną o niezbędną wiedzę dotyczącą tego okresu. Podczas pierwszego z cyklu prowadzonych przeze mnie warsztatów, bazując na tej (dla mnie) najlepszej książce kulinarnej 2015 próbowaliśmy metodą doświadczalną stworzyć dania jakie mogły być jadane w Grodzisku Żmijowiska i nie tylko. Uczestnicy szybko podchwycili bakcyla – a oto wyniki.
POLEWKA Z KISZONYM PODAGRYCZNIKIEM I SZCZAWIEM
Następne spotkanie za tydzień: Pieczenie chleba! Już nie mogę się doczekać 🙂