Hiszpański chłodnik. Bardzo aromatyczny i pełen głębokich smaków. W zależności od regionu Hiszpanii jada się różne jego wersje z różnymi dodatkami: z grzankami, szynką, oliwkami, jajkami czy orzechami. Na ostro lub łagodnie. Można go podawać również w formie zblendowanego kremu. Gazpacho  należy przygotować wcześniej – najlepiej wieczorem ma wtedy czas aby   Więcej ...

Sezon na dzikusy w pełni. Dzikie jadalne rośliny oczywiście. Wszystko co zielone już wyrosło, nie ma wątpliwości co do oznaczania gatunków. Najwyższy czas na chrupanie zieloności. Na dodatek zielone szparagi i młode buraczki. Ślinka cieknie 🙂 Dla tych, co myślą że taką sałatką nie można się najeść dodamy malutkie serowe   Więcej ...

Categories: sałatki, SLAJD, zielarskie

Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu. Składniki: 2 szklanki mleka 1,5 -2 szklanki mąki 2 duże jajka 3 – 4 duże garści zielonych liści sól, cukier, pieprz pęczek botwiny 3 ząbki czosnku cebula   Więcej ...

Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki.  Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania innych potraw. Jest bardzo ostre. W zależności od regionu jaki i kucharza jest niesamowita ilość   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Kwas buraczany jest jeszcze zdrowszy niż same buraki, chociaż tym niczego nie brakuje. Tanie, łatwo dostępne super foods.   Składniki: 2 kg buraków 2 główki czosnku 8 liści  laurowych duża kromka razowego chleba na zakwasie łyżka kminku 2 łyżki ziela angielskiego 3 łyżki soli 3 l przegotowanej wody korzonek chrzanu   W dużym słoju   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia   Więcej ...

Tydzień do Świąt Wielkanocnych – ostatni moment żeby nastawić zakwas na żur. O tym co to żur, co żurek a co biały barszcz już kiedyś pisałam – przypomnijcie sobie. Jedno jest pewne bez względu na nazwę – taka zupa absolutnie musi się pojawić na wielkanocnym stole! W związku z tym,   Więcej ...

Wiosna przyszła niespodziewanie szybko – a może to zima zrobiła sobie przerwę? W każdym razie „zielone” już ruszyło i ze ze spaceru przyniosłam takie oto piękności. Będzie pyszny obiad 🙂 Gwiazdnica pospolita rośnie kępkami, ma drobniutkie listki i białe kwiatuszki. Uważana jest za wyjątkowo uciążliwy chwast. Zawiera saponiny, prowitaminę A,   Więcej ...

Zdrowe danie na obiad lub lunch do pracy. Smakuje na ciepło i jako pożywna sałatka. Idealna dla dbających o linię. Kasza bulgur z dużą ilością błonnika, potrzebnych witamin i mikroelementów. Pierś kurczaka grillowana bez tłuszczu. Zajadać i nie liczyć kalorii 🙂 Składniki: szklanka kaszy bulgur z vormicelli marchewka dwie laski   Więcej ...

Tym razem bulgur zabierze na do słonecznej Italii. To danie najlepiej smakuje latem, gdy pomidorki i szpinak są dojrzałe i pełne witamin. Wegetarianie i weganie pominą szynkę parmeńską i również mogą rozkoszować się smakiem. Składniki: szklanka kaszy bulgur 200 g pomidorków koktajlowych 200 g szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa sól,   Więcej ...

Categories: Dania główne, fit, kolacja, Obiad

Fenkuł czyli koper włoski. Zawiera olejek o anyżowym aromacie, który ma wpływ na trawienie i układ nerwowy.  Fenkuł zawiera sporo witaminy C i B1 , błonnik, kwas foliowy i potas. Jest również niskokaloryczny. Jeśli lubicie anyżowy posmak i pilnujecie kaloryczności potraw to jet przepis dla Was. Składniki: 1 fenkuł mały brokuł kilka   Więcej ...

Categories: fit, kolacja, ryby, SLAJD

Liście winogron własnej produkcji – kiszone. Wydaje mi się, że widziałam je kiedyś w Almie albo w Piotrze i Pawle.  Farsz z czerwonej soczewicy z prażonym sezamem. Tym razem bez mięsa, wersja wegańska. Składniki: szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej 10 – 12 średnich liści winogron prażone ziarna sezamu – 5 łyżek 2   Więcej ...

Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy   Więcej ...

Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożywieniem w wielu arabskich krajach. Największym eksporterem hummusu jest Izrael. Hummus jest ważnym daniem w diecie   Więcej ...

Dynia makaronowa to odmiana zwyczajnej. Jest owalna o jasnożółtej skórce i pomarańczowym miąższu. Po upieczeniu miąższ rozpada się na cienkie pasemka przypominające makaron. Można przyrządzać jak spaghetti z włoskimi sosami. Składniki: mała dynia makaronowa (około 1 – 1,5 kg) czosnek cebula 2 puszki pomidorów czarne oliwki kapary bazylia świeża bazylia   Więcej ...

Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam szmaciaków, które od 9 października 2014 zostały wykreślone z listy gatunków chronionych. Grzyb wielu imion – płaskorz, sorokop, siedzuń, siedź, kozia   Więcej ...

Pierwszy raz ukisiłam je w ubiegłym roku. Tak sobie, bez przekonania – po prostu nie miałam już co zrobić z pomidorami. Wrzuciłam do słoika gałązki bazylii, które zostały mi po oderwaniu listków do pomidorów w oleju i połamane, zeschnięte badyle kopru. Solanka na tzw. oko, czosnek, liść laurowy i ziele. Odstawiłam   Więcej ...

Categories: przetwory, SLAJD

Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo – pierwsza próba. Chłodnik z pomidorów. Składniki: 6 dużych pomidorów 1 mały pomidor ok. 2 szklanek malin 4 ząbki   Więcej ...

Nazwa trudna ale wykonanie już nie. Niewiele różnią się od naszych rodzimych kopytek. Klasyczne przygotowuje się z ziemniaków. Ja zrobiłam z bobu i powiem Wam, że kleją się bez porównania łatwiej niż ziemniaczane. Młody bób nie nadaje się na kluski, dopiero ten duży, mięsisty, pod koniec sezonu. Trzeba ugotować go   Więcej ...

Ogórecznik to jednoroczna roślina o grubych łodygach i dużych liściach. W okresie kwitnienia ma mnóstwo błękitnych kwiatków o kształcie gwiazdek. Jadalne są pędy, młode liście i kwiaty. Tylko świeże – suszone tracą smak. Liście mają ogórkowy posmak i są lekko słone, dlatego należy uważać przy soleniu potraw z ogórecznikiem. Dawniej   Więcej ...

Categories: Dania bez mięsa, Obiad, SLAJD, zupy

Ciasto filo czyli po grecku liść. Cieniutkie jak listek. Powszechnie używane właśnie w Grecji, Turcji, Libanie. Spotykane również w kuchni bałkańskiej. Dzięki obojętnemu smakowi nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Można smażyć  i piec. Wyrabia się je z białej mąki z niewielką ilością wody, oleju i soli   Więcej ...

Zastanawiałam się co z buraka lubię bardziej górę czy dół? Wyszedł mi remis. Zimą dół jest niezbędny, wiosną góra. Świeżutkie liście botwiny smakują cudownie w zupie, sałatkach, w tartach, zapiekankach czy duszone na jarzynkę. Są też świetnym farszem do pierogów, rolad czy knedli. Dzisiaj połączymy ciasto z indyjskich roladek Alu patra   Więcej ...

Categories: SLAJD

Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale  jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek  jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Śledzie z charakterem. Dla tych, co lubią nietypowe smaki. Jeśli bierzecie udział w naszej akcji pieczenia pierników, to przy ich wypiekaniu zostawcie ciasta na mały pierniczek – taki o średnicy 5 cm wystarczy. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych pierniczek dobry olej 150 ml (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) łyżka   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Wymyśliłam jak przemycić jarmuż aby mięsożercy smakował. Bo jarmuż jeść warto. Zawiera witaminy z grupy B i E, błonnik, cynk, żelazo, wapń oraz luteinę pomocną przy problemach ze wzrokiem. Jarmuż będzie z mięsem w sosie dyniowym. Składniki: 10 dużych liści jarmużu 200 g mięsa mielonego (wedle uznania – u mnie   Więcej ...

Ajwar to tradycyjna bałkańska pasta z papryki i bakłażana. Jadłam już różne rodzaje. Pikantne, bardziej słodkie, cierpkie lub bardzo łagodne. Mój ajwar jest przede wszystkim mocno paprykowy i czosnkowy. Smakuje zarówno z mięsem jak i z serami czy warzywami. Składniki: 6 -8 papryk 2 bakłażany główka czosnku 50 ml octu   Więcej ...

Categories: przetwory

Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto. Składniki do sałatki: pomidory – najlepiej możliwie najwięcej rodzajów i kolorów (np. po jednym z pięciu rodzajów) rukola Składniki do pesto:   Więcej ...

Categories: sałatki

Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem w dziesiątkę.   Składniki: ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki   Więcej ...

Categories: SLAJD

Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu polubiłam wyroby z koziego mleka. Do niedawna sądziłam, że kozie sery nie są dla mnie.   Więcej ...

Categories: śniadanie

Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam tartę dla kilku osób, potrzebowałam więc dużej blachy a moje blaszki do tart są małe.   Więcej ...

Categories: Dania główne

Przyznaję się –  robiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku, trudno go porównać do czegokolwiek . Jeśli macie dostęp do świeżych lub marynowanych liści winorośli bardzo gorąco zachęcam. Składniki: 250 g mięsa mielonego – u mnie wołowina 100 g ryżu sól, pieprz średnia cebula   Więcej ...

Do nadziewania najbardziej lubię pomidory paprykowe. Bez skórki, z pysznym farszem i schłodzone. Prosta w przygotowaniu i pyszna kolacja. Składniki: 4 pomidory 100 g sera żółtego ząbek czosnku łyżka majonezu lub gęstego jogurtu 100 g fety szczypiorek Pomidory sparzamy tj. zanurzamy we wrzącej wodzie ok. 5 sekund a następnie chłodzimy   Więcej ...

Jednogarnkowe danie na obiad. Szybko i smacznie. Przypominam sobie o nim jak zostanie mi w lodówce odrobina ryżu, której szkoda mi wyrzucić. Składniki: 250 g mięsa mielonego 400 g fasolki szparagowej duża cebula 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 50 – 80 g ugotowanego ryżu jajko liście hyzopu (2/3 szklanki)   Więcej ...

Zamiast drogich orzeszków piniowych używam ziarna słonecznika. Takie małe odstępstwo. Ale za to mam własnoręcznie przygotowane suszone pomidory w oleju a bazylię zrywam na balkonie – zioła obrodziły mi pięknie w tym roku aż jestem dumna, nie mam już gdzie wieszać  skrzynek! Składniki na słoiczek 200 ml: 15 sztuk suszonych   Więcej ...

Categories: przetwory

Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku  jeden dojrzały pomidor olej sól, pieprz Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie   Więcej ...

Categories: Dania główne, kolacja, Obiad

Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem. Składniki: 500 g ugotowanego bobu szklanka orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sok z całej cytryny garść liści melisy oliwa sól, pieprz Orzechy prażymy w piekarniku na blasze – 15 min. w temp. 180° C.   Więcej ...

Categories: Dania bez mięsa, kolacja

To chyba najbardziej znany w basenie Morza Śródziemnego sos. O miejsce jego narodzin spiera się Hiszpania i francuska Prowansja. Pewnie stąd też różna pisownia i wymowa nazwy. Wspaniale smakuje z rybami, warzywami, jajami i pieczywem. Istnieją dwie zasadnicze wersje tego sosu: czosnek ucierany z solą i oliwą oraz sos majonezowy   Więcej ...

Guacamole to salsa na bazie awokado. Awokado musi być dojrzałe. W związku z tym, że awokado nie jest podstawowym składnikiem diety w naszej strefie klimatycznej, nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Kolor skórki niewiele nam powie, bo są różne odmiany i owoc ten może być ciemnozielony i jasnozielony. Ja sprawdzam czy   Więcej ...

Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale warta swojej ceny. Składniki: duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli puszka pomidorów   Więcej ...

Categories: dipy, Przekąski

Cruda czyli surowa – składnikami są surowe warzywa. Jadana do mięs, pieczonych i grillowanych warzyw, pieczywa wg uznania. Diabelsko ostra. Składniki: 2 duże pomidory 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe) średnia cebula 2 czerwone papryczki chilli 2 ząbki czosnku duża garść natki kolendry sok z cytryny sól Pomidory sparzyć i obrać   Więcej ...

Roja czyli czerwona. Jedna z trzech podstawowych sals meksykańskich. W oryginale z opiekanych pomidorów – ale darujemy sobie opiekanie bo w zupełności wystarczą nam pomidory w puszce.  Salsa Roja jest świetna do warzyw, mięs, pieczywa, nachos lub krakersów. Składniki: puszka pomidorów bez skórki 3 małe czerwone papryczki chilli czerwona cebula   Więcej ...

Salsa verde czyli zielony sos to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów przyrządzanych głównie z ziół. Polecana do sałatek, ryb, mięs i gotowanych warzyw. Stosuję ją w dwóch wersjach: rzadszą do sałatek a zagęszczoną miąższem z chleba i żółtkiem z jaja ugotowanego na twardo do warzyw, mięs i jako pesto   Więcej ...

Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny,  sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem   Więcej ...

Bardzo prosty sos na bazie śmietany. Klasyczna salsa śmietanowa to śmietana, sok z limonki lub cytryny i natka kolendry. Podawana jest w towarzystwie bardzo ostrej salsy brava – stanowi dla niej odświeżającą przeciwwagę. Moją wersję stosuję do sałat np. rzymskiej z jajkiem na twardo i szynką. Składniki: śmietana lub gęsty   Więcej ...

Składniki: 2 kg małych ogórków duża wiązka kopru (najlepiej z kwiatostanami) główka czosnku 2-3 korzenie chrzanu opakowanie białej gorczycy 3-5 liści laurowych 2 l wody 2 łyżki soli kuchennej opcjonalnie kilka liści czarnej porzeczki lub dębu Ogórki dokładnie myjemy. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do ostygnięcia. Chrzan obieramy ze   Więcej ...

Categories: Przekąski

Lubię łączenie przeciwstawnych smaków. Niezła zabawa a wynik czasem zaskakuje. Słodka grzanka z drożdżowego pieczywa np. chałki lub bułki z mocno czosnkowym szpinakiem. Składniki: 500 g świeżego szpinaku 4 duże ząbki czosnku masło śmietanka 30% oliwa sól, pieprz Chałkę lub inne drożdżowe pieczywo – 4 kromki smarujemy masłem i grillujemy   Więcej ...

Bardzo udane połączenie smaków. Możemy użyć różnych makaronów, tagliatelle, penne czy spaghetti, najlepsze oczywiście z pszenicy durum. Szpinak powinien być świeży, jeżeli mrożony to tylko liście. Składniki: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa lub olej 100 g  sera gorgonzola 150 ml śmietany 30% makaron sól, pieprz   Więcej ...

Można ją zrobić również z mrożonego szpinaku ale jeśli mamy sezon to szkoda nie korzystać z dobrodziejstw natury. Składniki: 2 kg szpinaku śmietanka 18% masło 3 ząbki czosnku ser gouda , cheddar lub wedle uznania wędzona papryka w proszku sól, pieprz bulion Szpinak myjemy, wrzucamy do sporego garnka, solimy, podlewamy   Więcej ...

Categories: Dania główne, Obiad

Bardzo proste i szybkie danie a smak wykwintny. Świetnie smakuje z bagietką lub ciepłą pitą. Składniki: pęczek zielonych szparagów masło miód musztarda francuska dwa ząbki czosnku sól, pieprz Szparagi dusimy na dwóch łyżkach masła z solą i pieprzem. Gdy są już prawie miękkie dodajemy pokrojony czosnek (lub wrzucamy na patelnię   Więcej ...

Grillowanie warzyw jest bardziej absorbujące niż mięs. Wymagają dość częstego odwracania i smarowania oliwą aby się nie przypalały ale wystarczy się odpowiednio przygotować aby czynność ta nie była nużąca. Z doświadczenia wiem, że bardzo pomocne jest przygotowanie sobie kieliszka (lub dwóch) dobrego wina:) do tego odpowiednie towarzystwo i grillowanie jest   Więcej ...

Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego.  Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych. W zależności od regionu zupy te podaje się z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami na obiad   Więcej ...

Categories: Dania mięsne, Obiad, wielkanoc

Idealna wędlina na świąteczny stół.  Bardzo prosty  w wykonaniu. Jedyny sekret smaku to odpowiednio wczesne zamarynowanie mięsa. Składniki: 1,5 kg karczku wieprzowego kilka łyżek miodu olej musztarda sól przyprawy ziołowe czosnek Karczek myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, olej, rozgnieciony czosnek, sól i przyprawy mieszamy w gęstą papkę. Z ziół najczęściej   Więcej ...

Można podawać jako wędlinę jak i pieczyste z sosem. Niewprawionym może sprawić pewien kłopot wiązanie rolady ale przecież lubimy wyzwania prawda? Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 200 g moreli suszonych 50 ml oleju białe wytrawne wino majeranek suszony 3 łyżki soli pieprz czosnek Schab myjemy, osuszamy i obieramy   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl