Autor: magda, mar - 17 - 2016, przetwory, przyprawy, SLAJD, wielkanoc, zupy
Składniki
  • 1 l wody
  • 5 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
  • kminek w ziarnach
  • główka czosnku
  • garść majeranku
  • łyżka soli
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 2 osób

Tydzień do Świąt Wielkanocnych – ostatni moment żeby nastawić zakwas na żur. O tym co to żur, co żurek a co biały barszcz już kiedyś pisałam – przypomnijcie sobie. Jedno jest pewne bez względu na nazwę – taka zupa absolutnie musi się pojawić na wielkanocnym stole! W związku z tym, że świąteczne wiktuały przygotowuję dla wielu osób, zakwas na żur nastawiam w pięciolitrowych wiadrach a potem przelewam do butelek. Ten słoik na zdjęciu to tylko tak, żeby ładnie było 🙂 Najlepiej udaje mi się w wiadrze w którym wyrabiam ciasto na żytni chleb. Wiadra nie myję tylko zostawiam do wysuszenia. Kiedy resztki ciasta na ściankach są suche zdrapuję je skrobakiem i zostawiam. Zakwas z ich dodatkiem będzie mocniejszy i szybciej się ukisi. Co ciekawe takie właśnie ususzone resztki zaczynu lub ciasta właściwego to nic innego jak zakwas chlebowy instant. Można go przechowywać bardzo długo. Wystarczy zalać je wodą, dodać mąkę i przefermentować aby można było piec chleb.

zakwas_na_zur1

Składniki:

  • 1 l wody
  • 5 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
  • kminek w ziarnach
  • główka czosnku
  • garść majeranku
  • łyżka soli

Wodę dobrze jest przegotować i ostudzić. Mieszamy wodę z mąką i pozostałymi składnikami. Przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Codziennie mieszamy. Po 4-5 dniach powinien mieć już kwaśny smak. Co do soli to są dwie szkoły – ja należę do tej, która ją dodaje 🙂 Możecie dodać łyżkę zakwasu żytniego lub kromkę chleba żytniego na zakwasie, najlepiej domowego. Po siedmiu dniach sprawdzacie smak i jeśli jest odpowiedni – musicie sami zdecydować – zakręcamy słoik czy też butelkę i wstawiamy do lodówki. Jest gotowy do ugotowania pysznego żurku.

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
ZAKWAS NA ŻUR
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl