- 2 kg szpinaku
- śmietanka 18%
- masło
- 3 ząbki czosnku
- ser gouda , cheddar lub wedle uznania
- wędzona papryka w proszku
- sól, pieprz
- bulion
Można ją zrobić również z mrożonego szpinaku ale jeśli mamy sezon to szkoda nie korzystać z dobrodziejstw natury.
Składniki:
- 2 kg szpinaku
- śmietanka 18%
- masło
- 3 ząbki czosnku
- ser gouda , cheddar lub wedle uznania
- wędzona papryka w proszku
- sól, pieprz
- bulion
Szpinak myjemy, wrzucamy do sporego garnka, solimy, podlewamy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu. Gdy liście zmiękną i zmniejszą objętość rozdrabniamy je blenderem (wielkość zależy od upodobań). Jeśli szpinak puścił dużo wody, która nie odparowała odlewamy ją przed rozdrabnianiem. W szerokim rondlu rozpuszczamy dwie duże łyżki masła i przez chwilę dusimy bardzo drobno pokrojony czosnek (uważając by nie zbrązowiał – spalony czosnek jest bardzo gorzki), dodajemy rozdrobniony szpinak i dusimy 2-3 minuty. Dolewamy gorący bulion (może być z kostki rosołowej) w ilości zależnej od tego, jak gęstą chcemy zrobić zupę – pamiętać należy, że dolejemy jeszcze śmietankę, więc nie przesadzajmy z bulionem. Dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i łyżeczką wędzonej papryki w proszku (jest bardzo intensywna – musimy uważać z ilością aby nie zdominowała smaku). Doprowadzamy do wrzenia i już – gotowe. Podajemy z dodatkiem startego sera gouda lub cheddar.
Ciesz się Smakiem!