Autor: magda, kwi - 9 - 2014, Dania główne, Dania mięsne, Obiad, SLAJD, wielkanoc
Składniki
  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 200 g moreli suszonych
  • 50 ml oleju
  • białe wytrawne wino
  • majeranek suszony
  • 3 łyżki soli
  • pieprz
  • czosnek
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 6-10 osób

Można podawać jako wędlinę jak i pieczyste z sosem. Niewprawionym może sprawić pewien kłopot wiązanie rolady ale przecież lubimy wyzwania prawda?

SCHAB6670

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 200 g moreli suszonych
  • 50 ml oleju
  • białe wytrawne wino
  • majeranek suszony
  • 3 łyżki soli
  • pieprz
  • czosnek

Schab myjemy, osuszamy i obieramy z błon. Rozcinamy tak, aby powstał szeroki, cienki płat mięsa. Płat nakrywamy folią spożywczą i rozbijamy równomiernie. Główkę czosnku ścieramy na drobnej tarce i ucieramy z solą, dodajemy pieprz i olej. Mieszankę mocno wcieramy w mięso z obu stron, na koniec posypując warstwą majeranku. Nakładamy folię spożywczą i zawijamy rolując. Rulon ciasno zawijamy w folię i trzymamy w lodówce min. 24 godziny. Kiedy mięso już włożyliśmy do lodówki zalewamy morele białym winem, tak aby były w nim zamoczone. Postoją sobie aż do momentu pieczenia.

W dzień pieczenia naszej rolady rozkładamy płat i równomiernie rozmieszczamy na nim odcedzone z wina morele. Wina nie należy wylewać. Wino należy wypić ze smakiem w trakcie przygotowywania rolady:) Poważnie! Inaczej może się nie udać:) Płat z morelami zwijamy w miarę ciasno i nie denerwujemy się – jeśli się nie uda to pijemy spokojnie winko i robimy to jeszcze raz. Ćwiczenie czyni mistrza! Gdy mamy już zwiniętą roladę musimy ją związać aby się nie rozpadła w trakcie pieczenia. Sposobów wiązania jest wiele. Wiele też znajdziecie publikacji na ten temat. Chciałam zrobić filmik instruktażowy ale stwierdziłam, że nie ma sensu skoro już ktoś to zrobił i to zrobił dobrze! Lubię chwalić innych jeśli jest za co. Dlatego też podaję link do Kotlet.tv: Jak wiązać pieczyste, galantyny i inne mięsa – KOTLET.TV.  Jeśli robicie to pierwszy raz proponuję poćwiczyć „na sucho”.  Ściskamy sznurek mocno ale z wyczuciem – nie może nam deformować rolady. Do ćwiczeń dobra jest cukinia – jeśli cieknie sok tzn., że ścisnęliśmy za mocno.

Zwiniętą i zasznurowaną roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180°C do miękkości.  Soków z pieczenia nie wylewamy – można zrobić na ich bazie sos zagęszczając mąką i chrzanem.

Upieczoną i ostudzoną roladę układamy na desce i zanim podamy na stół oglądamy i jesteśmy dumni z naszym dokonań.

Powodzenia i Cieszcie się smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl