Tydzień do Świąt Wielkanocnych – ostatni moment żeby nastawić zakwas na żur. O tym co to żur, co żurek a co biały barszcz już kiedyś pisałam – przypomnijcie sobie. Jedno jest pewne bez względu na nazwę – taka zupa absolutnie musi się pojawić na wielkanocnym stole! W związku z tym, Więcej ...
Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie! Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej kilka dużych pieczarek garść suszonych moreli garść orzechów (włoskich lub ziemnych) świeży Więcej ...
Wymyśliłam jak przemycić jarmuż aby mięsożercy smakował. Bo jarmuż jeść warto. Zawiera witaminy z grupy B i E, błonnik, cynk, żelazo, wapń oraz luteinę pomocną przy problemach ze wzrokiem. Jarmuż będzie z mięsem w sosie dyniowym. Składniki: 10 dużych liści jarmużu 200 g mięsa mielonego (wedle uznania – u mnie Więcej ...
Przyznaję się – robiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku, trudno go porównać do czegokolwiek . Jeśli macie dostęp do świeżych lub marynowanych liści winorośli bardzo gorąco zachęcam. Składniki: 250 g mięsa mielonego – u mnie wołowina 100 g ryżu sól, pieprz średnia cebula Więcej ...
Kupiłam śliczne, małe papryczki czerwone. W zasadzie do faszerowania wolę paprykę białą, podłużną ale te były wyjątkowo urocze. Jakby prosiły: kup mnie:) Składniki: 4 – 5 małych papryk 250 g mięsa mielonego ok. 50 – 80 g ugotowanego ryżu cebula świeży majeranek i liście lubczyku sól, pieprz do sosu paprykowego: Więcej ...
Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego. Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych. W zależności od regionu zupy te podaje się z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami na obiad Więcej ...
Można podawać jako wędlinę jak i pieczyste z sosem. Niewprawionym może sprawić pewien kłopot wiązanie rolady ale przecież lubimy wyzwania prawda? Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 200 g moreli suszonych 50 ml oleju białe wytrawne wino majeranek suszony 3 łyżki soli pieprz czosnek Schab myjemy, osuszamy i obieramy Więcej ...