Hiszpański chłodnik. Bardzo aromatyczny i pełen głębokich smaków. W zależności od regionu Hiszpanii jada się różne jego wersje z różnymi dodatkami: z grzankami, szynką, oliwkami, jajkami czy orzechami. Na ostro lub łagodnie. Można go podawać również w formie zblendowanego kremu. Gazpacho  należy przygotować wcześniej – najlepiej wieczorem ma wtedy czas aby   Więcej ...

Świetnie pasuje do mięsa np. drobiu jak i do serów. Oscypek smażony lub grillowany camembert aż prosi się o taki chutney. Przepis jest bardzo prosty, każdy go potrafi przyrządzić.   Składniki: 6 grubych łodyg rabarbaru 3 czerwone cebule 2 jabłka około 100 ml octu balsamicznego 2 łyżki utartego świeżego imbiru olej   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Zupy kremy należą do moich ulubionych a pieczone buraki to poezja – więc sami rozumiecie 🙂 Połączone z musem z owoców czarnego bzu i bitą śmietaną cynamonową – łeb urywa! Lubię ideę łączenia smaków warzyw i owoców. Pomidory i maliny, marchew i pomarańcza, seler i gruszka. Do tego oleje i   Więcej ...

Jestem zawiedziona tegorocznym sezonem truskawkowym. Jak co roku czekałam na telefon od mojej pani plantatorki truskawkowej, że już są, już czekają na mnie super dojrzałe, super słodkie, cudowne truskawki. Pani Ania zadzwoniła ale z wieścią, że jej owoce zachorowały! Nici z tegorocznych przetworów. Takich truskawek już nie znajdę. Nie pamiętam   Więcej ...

Categories: przetwory, SLAJD

W tym roku rozpoczęłam sezon przetworów niespodziewanie wcześnie. Tak wyszło. Nic nie poradzę, że jak widzę jakąś roślinę rozpoczyna się niekontrolowany proces myślowy, który kończy się w słoiku, garnku lub piekarniku. Nie panuję nad tym. Pocieszam się, że to przynajmniej nie jest groźne dla otoczenia. Chociaż ostatnio dowiedziałam się, że   Więcej ...

Categories: przetwory

Aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego.  Mocniej zredukowany zmienia się w krem, którym możemy fantazyjnie udekorować talerze. Niektórzy używają cukru – ja wolę miód. Składniki: miód – 2 łyżki ocet balsamiczny – 20 łyżek mus z truskawek – 10 łyżek Do rondelka wlewamy miód i ocet balsamiczny (ogólna proporcja miodu   Więcej ...

Sałatka idealna w czerwcu, gdy bez problemu dostaniemy młody szpinak i dojrzałe truskawki. Składniki: 300 – 400 g liści młodego szpinaku 15 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 500 g  truskawek 250 g bekonu lub bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego oliwa ocet balsamiczny miód kilka kaparów Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki   Więcej ...

Nie każdy lubi kozi ser. Dość długo oswajałam się z jego ostrym, charakterystycznym smakiem. Dzięki połączeniu z z moimi ukochanymi truskawkami doceniłam jego wartość. Składniki: ser kozi truskawki ocet balsamiczny grzanki z ciemnego pieczywa oliwa ruccola czarny pieprz cukier Truskawki rozdrobnić na mus. Dodać cukier i kilka łyżek octu balsamicznego   Więcej ...

Grillowanie warzyw jest bardziej absorbujące niż mięs. Wymagają dość częstego odwracania i smarowania oliwą aby się nie przypalały ale wystarczy się odpowiednio przygotować aby czynność ta nie była nużąca. Z doświadczenia wiem, że bardzo pomocne jest przygotowanie sobie kieliszka (lub dwóch) dobrego wina:) do tego odpowiednie towarzystwo i grillowanie jest   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl