- 1 kg buraków
- 300 ml musu z owoców czarnego bzu
- 1 -1,5 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- ocet balsamiczny
- cynamon, sól
Zupy kremy należą do moich ulubionych a pieczone buraki to poezja – więc sami rozumiecie 🙂 Połączone z musem z owoców czarnego bzu i bitą śmietaną cynamonową – łeb urywa! Lubię ideę łączenia smaków warzyw i owoców. Pomidory i maliny, marchew i pomarańcza, seler i gruszka. Do tego oleje i ziarna. Można eksperymentować. Nawet trzeba! Zamiast czarnego bzu można użyć wiśni lub czarnej porzeczki.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 300 ml musu z owoców czarnego bzu
- 1 -1,5 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- ocet balsamiczny
- cynamon, sól
Buraki pieczemy do miękkości. Najlepiej w blaszce z wodą na dnie i pod przykryciem z folii aby nie obeschły. Studzimy i obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze. Musimy mieć przygotowany bulion warzywny. Blendujemy buraki dolewając bulionu. Po troszeczku, żeby nie rozrzedzić zbytnio. Krem powinien być aksamitny i gęsty. Dodajemy mus z czarnego bzu i kilka łyżek octu balsamicznego. Blendujemy i zagotowujemy mieszając. Ubijamy śmietanę ze szczyptą soli i cynamonu. Dekorujemy nią krem. Tą zupę można przygotować na wystawne przyjęcie – smakuje i wygląda wyjątkowo 🙂 Zabłyśniecie przed gośćmi.
Ciesz się Smakiem!