- 300 - 400 g liści młodego szpinaku
- 15 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
- 500 g truskawek
- 250 g bekonu lub bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego
- oliwa
- ocet balsamiczny
- miód
- kapary
Sałatka idealna w czerwcu, gdy bez problemu dostaniemy młody szpinak i dojrzałe truskawki.
Składniki:
- 300 – 400 g liści młodego szpinaku
- 15 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
- 500 g truskawek
- 250 g bekonu lub bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego
- oliwa
- ocet balsamiczny
- miód
- kilka kaparów
Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. 1/3 truskawek blendujemy na mus. Teraz przygotujemy balsamico truskawkowe: w rondelku o grubym dnie mieszamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, 2 duże łyżki miodu i mus z truskawek. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć wyłączamy i studzimy. Bekon kroimy na kawałki ok. 5 cm, grillujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. . Osuszony szpinak wrzucamy do dużej misy skrapiamy oliwą i mieszamy aby równomiernie go pokryła (nie zgniatamy liści). Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i truskawki, oblewamy ostygniętym sosem i na wierzchu układamy grillowany bekon i kapary. Jeśli ktoś potrzebuje może szpinak posypać solą i pieprzem proponuję jednak tego nie robić. Sos balsamico jest mocny i aromatyczny a bekon dostatecznie słony. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!