- pieczarki o dużych kapeluszach
- papryka
- cukinia
- bakłażan
Grillowanie warzyw jest bardziej absorbujące niż mięs. Wymagają dość częstego odwracania i smarowania oliwą aby się nie przypalały ale wystarczy się odpowiednio przygotować aby czynność ta nie była nużąca. Z doświadczenia wiem, że bardzo pomocne jest przygotowanie sobie kieliszka (lub dwóch) dobrego wina:) do tego odpowiednie towarzystwo i grillowanie jest czystą przyjemnością!
Składniki:
- pieczarki o dużych kapeluszach
- papryka
- cukinia
- bakłażan
Pieczarki: odciąć nóżki i odwrócić blaszkami do góry, kilka łyżek oliwy wymieszać z octem balsamicznym solą i pieprzem, napełnić pieczarki marynatą i odstawić na godzinę, grillować około 15 min. uważając by nie wyschły.
Cukinia i bakłażan: pokroić w plastry o gr. 1 cm wzdłuż warzywa i posolić dość grubo, czosnek przecisnąć przez praskę i krótko przesmażyć na oliwie dodając sól i pieprz, warzywa opłukać z soli i osuszyć, posmarować oliwą z czosnkiem i grillować odwracając około 10 min.
Papryka: pociąć na w miarę cienkie, długie paski, grillować do oczekiwanej miękkości, po zdjęciu z rusztu polać oliwą
Uwielbiam warzywa z rusztu ze względu na ich niesamowity aromat i chrupkość. Z łososiem smakują nieziemsko.
Miłego grillowania i Ciesz się Smakiem!